Uppföljning: 5 av 7 rätt

Stor del av Börsplus råd för ett år sedan blev rätt. Mips, Atrium och Dustin var några köpråd som utvecklades väl. Omgångens säljråd var Probi och Ferronordic där den förstnämnda föll cirka 25 procent medan Ferronordic bjöd på uppgång. Övriga aktier som analyserades var bland annat Evolution Gaming och Norwegian Air.
Uppföljning: 5 av 7 rätt - 2df34916-f696-415b-a9ec-0c528e0ad731fitcroph450q80upscaletruew800sf7973c247af392d8abcebd98424b39eaa0336990

Kommentar till alla aktieanalyser från 8 – 21 april 2018

# Mips +44% (Köp)

Ligger bakom det rotationsskydd som finns i alltfler hjälmar numera. Detta är något av en succé vilket lockat fram kopior och stridigheter kring de patent MIPS har på funktionen. För ett år sedan såg vi de första tecknen på att bolaget skulle lyckas försvara sina patent. Med den frågan ur världen låg vägen öppen för kursuppgång. Tyvärr slopade vi köprådet för tidigt på 77, 10 kr.

# Dustin +14% (Köp)

En stabil sparaktie med extra bra tillväxt, var omdömet. Dustin skulle överraska med ett lite större förvärv i Holland och en nyemission. Kursen har tickat upp i ungefär den takt man kan vänta sig.

# Atrium Ljungberg +25% (Köp)

Börsplus såg det som intressant att på pappret klyva Atrium Ljungberg i ett köpcentrumbolag och ett kontorsbolag och se på hur dessa olika delar borde värderas på börsen. Svaret blev att vi hittade en viss rabatt i aktien även om man tänkte sig att butikslokalerna borde ha en hög substansrabatt som eget börsbolag.

“Aktien är köpvärd för den som tror på Stockholm och vill vara lite ”contrarian” och gå emot butiksdöden som investeringstema”, var Börsplus slutsats.

# Mekonomen +15% (Köp)

Vi gjorde en bra affär i reservdelskedjan när vi för ett år sedan satte köpråd på 134 kronor som vi sedan slopade några månader senare efter en fin utdelning och kursuppgång till 148 kronor. Tyvärr var vi inte lika smarta när vi efter nytt kursras i höstas återigen svängde om till köp på aktien.

# Probi −24% (Sälj)

Det fanns flera signaler att allt inte stod rätt till i probiotikaföretaget Probi:

  • Turbulens i ledningen där både vd och finanschef byttes mot personer med närmre koppling till tyska huvudägaren Symrise.
  • Fortsatta lagerminskningar hos en av bolagets större kunder vilket var en oroande signal och bäddade för fler svaga kvartal framöver.

Trots det värderades aktien till över 60 gånger vinsten.

# Evolution Gaming +16% (Neutral)

I analysen var vi mycket tveksamma till kasinobolagets marginalprognos för 2018. Den skulle också visa sig lite överoptimistisk och utfallet blev en procentenhet sämre än väntat. Men detta är småsaker i den stora bilden. Viktigare är att tillväxten växlade upp rejält. Rådet höjdes till köp på kursen vid halvårsrapporten.

# Ferronordic +37% (Sälj)

Säljer och servar Volvomaskiner i Ryssland. Vinstmässigt blev 2018 ett mycket bättre år än vi skissat på och de nya sanktioner som infördes mot vissa ryska bolag påverkade Ferronordic varken operativt eller sentimentmässigt, vilket vi befarade. I en ny analys svängde vi om till ett köpråd i vintras.

# Zalaris −42% (Neutral)

Den norska outsourcingspecialisten har haft två svåra år efter bolagets dåliga förvärv i Tyskland och Storbritannien. Än så länge syns ingen tydlig vändning i siffrorna.

# Bodyflight −45% (Teckna)

Vilken kraschlandning. Aktien är halverad för bolaget som driver en vindtunnel i Bromma. Kanske inte konstigt när “tillväxtbolagets” första år på börsen bjöd på kraftigt fallande omsättning och en vinst som nästan försvann helt. Planerna på en anläggning i Göteborg drar mycket kapital och skjutbanan i Bromma har blivit försenad.

# Cline Scientific −51% (Neutral)

Forskningsbolag inom nanoteknik från Göteborg. Underfinansiering och mycket lång väg till marknaden var ett par risker analysen pekade på. Året har varit ganska händelsefattigt vilket sällan är bra rent kursmässigt för den här typen av förhoppningsbolag.

# Norwegian Air −78% (Neutral)

Det svajar rejält i det norska flygbolaget. Kort efter vår analys för ett år sedan kom ett bud från IAG som skickade upp aktien över 300 norska kronor. Men affären blev inte av och Norwegian har nu fått stora problem med den skuldbörda som är följden av bolagets aggressiva expansion. Aktien står idag i en bråkdel av värdet.

# AcouSort −22% (Neutral)

Aktien är ner -22 procent på ett år. Det är ett rätt bra utfall ur Börsplus perspektiv eftersom vi dessförinnan hade ett köpråd från noteringen i december 2016 som fallit bra ut. För ett år sedan var aktien ungefär dubblad efter noteringen på Spotlight. Efter det första köprådet blev det alltså för ett år sedan ett neutralt råd för AcouSourt.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Titania