Corparna som blev vinnare på noteringsyran

De verkliga vinnarna på de senaste två årens noteringshausse är investmentbankerna. De var inblandade i flest noteringar och här är kundernas favorit.
Corparna som blev vinnare på noteringsyran - corp4_binary_6827950.jpg

Investmentbankernas roll är att vara rådgivare till företagen som ska till börsen. De hjälper företagen genom hela noteringsprocessen, och lägger stort fokus på att hitta investerare som är ­beredda att stoppa in pengar i företaget.

I fjol var 13 investmentbanker involverade i noteringarna på Stockholmsbörsens huvudlista, antingen som global coordinators, det vill säga den eller de som är ansvarig för hela noteringen och försäljning av aktier, ­eller book runners, de som hjälper till att sälja aktierna. Några aktörer har dominerat mer än andra. Rankningen förändras beroende på om man tittar på antal transaktioner eller om man tittar på volym.

Enligt Thomson Reuters och Dealogic gjorde Carnegie flest noteringar i Stockholm i fjol i antal räknat, 14 stycken, följt av ABG Sundal Collier med 7, SEB och Pareto Securities med 4 vardera och Nordea med 3. Även sett till volym toppar Carnegie den svenska listan.

Detta är en kortversion av reportaget Corparna på toppen i Affärsvärlden nummer 8, 2017. Prenumeranter kan läsa hela texten genom att klicka på blålänken.

TEXT: Karolina Palutko Macéus

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.