Forskningsbolag klättrar på börsen

Forskningsbolaget Irlab Therapeutics rusade på First North under måndagen. Uppgången har fortsatt även under tisdagen. En lyckosam studie är förklaringen. På tisdagen kom bolagets kvartalsrapport. Den var inte lika munter.

Aktierna i forskningsbolaget Irlab Therapeutics, med bas i Göteborg och som sedan februari är noterat på First North Premier, fortsatte uppåt under tisdagen efter en uppgång på drygt 10 procent under måndagen. Orsaken till uppgången är utfallet i den fas Ib-studie gällande en kommande medicin för patienter som lider av Parkinsons sjukdom som bolaget redovisade resultatet av på måndagsmorgonen.

Tidigare fas I-studier har gjorts på friska patienter för att kontrollera att den tänkta medicinen inte är skadlig. Den nu redovisade studien är den första på Parkinson-sjuka. Enligt vd:n vid Irlab Nicholas Waters är resultatet av studien entydigt – det nya preparatet fungerar som det är tänkt, eller faktiskt ännu bättre än det var tänkt.

Den goda nyheten är att alla patienter som medverkade i studien upplevde en förbättring och enligt Nicholas Waters försvann besvären nästan helt och hållet utan att patienternas övriga rörlighet tycktes bli sämre. Den dåliga nyheten är att medicinen inte botar Parkinsons sjukdom utan tar sikte på en vanlig biverkning som Parkinsonpatienter brukar få av den traditionella medicinen, L-dopa. Biverkningarna som Irlab tycks ha kommit på ett sätt att angripa är de ofrivilliga arm- och benrörelser, så kallade dyskinesier, som L-dopa-medicineringen ger upphov till. Forskarna som utvecklar Irlabs nya läkemedelskandidat hoppas att behandlingen med L-dopa framöver ska kunna pågå under längre tid och med tyngre doser än vad som idag är fallet.

Den aktuella studien var liten, bara 15 patienter ingick. Av dessa fick 4 sockerpiller.

Nu planerar bolaget för att göra en fas II-studie, där fler patienter medverkar. Normalt ingår 100-200 patienter i fas II-studier.

– Vi räknar med att ha resultatet av fas II-studien klart efter sommaren 2018, säger Nicholas Waters, vd.

Bolaget gjorde tidigare i år en emission om drygt 100 miljoner kronor och lät notera aktien på First North Premier. Pengarna räcker till för att genomföra fas II-studien.

Under tisdagen släppte bolaget sin första kvartalsrapport sedan bolagets aktier noterades i februari.  Rörelseresultatet uppgick till – 9,9 miljoner kronor under perioden, att jämföra med ett minus på 14 miljoner kronor motsvarande kvartal 2016. Bolagets likvida medel uppgår till 120 miljoner kronor vid utgången av mars månad. Aktien föll tillbaka 1,8 procent under tisdagsförmiddagen, men hämtade sig sedan till oförändrade nivåer och vände sedan till en uppgång.

De 2000 aktieägare som lät teckna aktie i Irlab i februari har inte gjort någon bra affär.  Aktierna såldes ut för 60 kronor och på tisdagen handlades aktien till 49 kronor. För någon vecka sedan var kursen nere i 43,60 kronor.

Handeln i aktien var på tisdagen mycket liten:

– Vi skulle behöva en ökad likviditet i aktien, säger Nicholas Waters till Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG