Gränges lämnar portföljen

PORTFÖLJEN — Vi väljer att sälja aktierna i aluminiumbolaget Gränges ur Börsplus-portföljen. Negativa faktorer som en svag dollar och oklara tillväxtmöjligheter väger tyngre än den låga värderingen.
Gränges lämnar portföljen - 9cc01128-aa04-4fdd-b3e0-5f4b4fe73102fitcroph450q80upscaletruew800s19e1c32871225f5a5f0b38e0655f32b2ccab5bdd

Vi väljer att sälja aktierna i aluminiumbolaget Gränges ur Börsplus-portföljen idag till kursen 90,75 kronor (8/9–2017). Aktien gav en totalavkastning på 7 procent under sin tid i portföljen.

Anledningen till försäljningen är inte att vi ändrat uppfattningen att Gränges är ett kvalitativt bolag i en attraktiv nisch på sin marknad. Det har skrivit om vid flertalet tidigare tillfällen (sök på Gränges i Analysarkivet så hittar du allt). Kruxet är att bolaget till stor del är i händerna på faktorer man inte rår över, som dollarn.

Gränges är en stor vinnare på en stark dollar eftersom en hög andel kostnader finns i kronor medan man får betalt i USD. Därför är nedgången i dollarn på runt 10 procent i år oroande. Faktum är att valutavinster varit en avgörande faktor i Gränges (organiska) vinsttillväxt både 2017 och 2016. Utan den draghjälpen finns en risk för besvikelser framöver.

Värderingen är låg men det avviker inte från hur liknande underleverantörer behandlas av börsen. Börsplus har använt en långsiktig multipel på 10 gånger rörelsevinsten. Rörelsevinstnivån lär ligga kring en miljard 2019, om vi konsulterar Factset. Ur det perspektivet finns en uppsida på mindre än 10 procent i aktien. Lite klent, tycker vi, givet riskerna.

Vinsten är till exempel mycket känslig för förändringar i volymer och volymerna är känsliga för bilproduktionen i Kina och Europa. Viker bilproduktionen får Gränges svårt att infria prognoserna.

Den som fortsätter att äga aktien kan se fram mot att ledningen presenterar sina expansionsplaner för USA-anläggningen Noranda, vilket utlovats i år. Är kalkylen bra för en utbyggnad kanske vi får lov att återkomma till aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.