Börsgolvet: Ilija Batljan och ägarna vid Nybroviken

Den norska miljardären Kjell Inge Røkke kliver in i SBB samtidigt som Ilija Batljan tar bestämda steg mot fastighetsbolagets kontor på Strandvägen. Hur nära är det att helvetet brakar lös i Batljans privata bolag? Och vad pågår egentligen i Triton och Codemill.
Börsgolvet: Ilija Batljan och ägarna vid Nybroviken - Börsgolvet
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Efter samgåendet mellan Carnegie och DNB är alla “humble winners” förutom medier som inte längre får hämta intervjustoff från anställda, enligt en ny intern policy.

“Medarbetare på DNB Carnegie får inte kommentera externt överhuvudtaget. Beslutet fattades över natten”, säger en chockad anställd. “Var ska jag nu ta vägen för att lätta på hjärtat? Interna kanaler? Läser någon ens dem?”

Desto gladare toner ljuder från Conni Johnssons projekt för biologisk mångfald, Qarlbo. Ett av dotterbolagen har fått ett första “genombrottsavtal” på hela – känsliga läsare ombedes sätta sig ner – 250 Tkr!

”En milstolpe för finansiering av naturvård”, säger knappast Golvets källa, men däremot pressmeddelandet om saken, och river ner skrattsalvor runt Karlaplan.

Ett stenkast därifrån siktas Ilija Batljan ensamt vandrandes på Strandvägen vid 19-tiden. Han tar bestämda steg mot fastighetsbolaget SBB:s port iklädd vit skjorta och röd slips.

Batljan kommer från Blaiseholmshållet samma kväll som veckans stora nyhet briserar: armkroken mellan SBB, miljardären Kjell Inge Røkke och PPI.

“Man undrar vilka namn ur ägarlistan som kommer flyta upp i Nybroviken innan norrmannen är klar. Han är inte direkt känd för att använda silkeshandskar mot andra ägare. Parallellt stångas Ilija Batljan Invest med ett gäng obligationsinnehavare där ett skriftligt förfarande inletts”, säger en oroad ägare och fortsätter:

“Om innehavarna sätter sig på tvären kan de kräva in pengarna i förtid. Då brakar helvetet lös.”

En hummersoppa på Grand Hôtel instämmer.

“Innehavet i SBB räddar honom inte då, inte ens efter kursuppgången. Förhandlingssitsen blir bedrövlig.”

IB Invest har även senarelagt publiceringen av sin årsredovisning med två veckor. Den skulle kommit i onsdags men än gapar det tomt på hemsidan.

I vilket fall rosade marknaden den nya SBB-ägaren och skickade upp aktien 40%. Pareto var inte lika imponerade och pekade på fortsatt finansiell osäkerhet och utspädning.

VD Leiv Synnes gick i försvar och föreslog en kurs i fastighetsekonomi.

Det råder inte brist på finansiella gunslingers för tillfället. Vem vill ta ner Triton, kan man exempelvis fråga sig när både tysk och svensk media blir tipsade om den ena anklagelsen efter den andra.

Vittnesmål och dokument tyder på att en del NDA kastats överbord.

”Inte vem, utan vilka. Peder Pråhl har samlat fiender sen 90-talet, så det finns ett stort gäng att välja på”, säger en kostym på väg till München och resonerar vidare:

”Tveksamt om den defensiva krishanteringen funkar. Pråhl gömmer sig och pressmeddelandena blir allt kortare. Precis vad de blev kritiserade för i Carema-skandalen.”

Ett glas rött på Riche vill bara glömma alla konflikter för en stund och kommer med medtech-skvaller.

Torbjörn Sköld som varit VD på Stille tar över som VD på Bonesupport. På Stille har han gjort en del förvärv så kanske blir det läge för Bonesupport att inom kort kika på M&A. De borde köpa snabbväxaren OssDsign som värderas till 1,4 Mdkr. Bonesupport själva värderas till 19 Mdkr och kan gott trycka lite nya aktier.”

Hummersoppan nickar eftertänksamt.

”Apropå Stille. Dansken Ulrik Berthelsen tar över som VD. Har bakgrund på Atos Medical och Coloplast samt M&A-erfarenhet. Stille borde kunna konsolidera marknaden och bli en nischad serieförvärvare. Dessutom har Stille tagit in Jón Sigurdsson som ny ordförande. Han är ordförande i Vitrolife och är riktigt vass.”

I veckan ställde Melker Schörling AB ut sammanlagt 1,5 miljoner optioner åt Hexagons ordförande Björn Rosengren och tillträdande VD Anders Svensson. Priset för dessa låg på kort över 9 kr stycket.

“Hur kan det vara rimligt? Med en volatilitet på 59% i bolagets aktie låter det som en värdering som ger Hexagon-topparna en ordentlig räkmacka!”, utbrister en analytiker.

“Det beror på från när man mäter volatiliteten”, kontrar en värderingsexpert. “Just nu är volatiliteten högre än vanligt, men oftast har den pendlat mellan 20-30%. I affären verkar parterna utgått från en volatilitet på 24-26%. Det ser ut som fair play.”

Mindre så i techbolaget CodeMill som i mars fick ett bud på sig från amerikanska Ateliere. Trots att samtliga villkor var uppfyllda backade jänkarna och återlämnade alla aktier.

Ingen såg skymten av någon betalning. Enligt Aktiemarknadsnämnden har de aldrig stött på något liknande.

“Vilken soppa! Nu uppmuntrar ledningen aktieägare att vidta rättsliga åtgärder mot budgivaren”, säger en kall öl på Sveavägen.

Som så ofta är svenska konflikter ingenting mot amerikanska. Mordet på UnitedHealthcares VD Brian Thompson skakade om många och efterspelet har varit oväntat.

En del av bolagets lönsamhet har berott på en restriktiv hållning kring försäkringsutbetalningar, vilket även var ett skäl till mordet. Bolaget har således börjat bevilja fler utbetalningar och därmed försämrat lönsamheten.

Svaret: Aktieägare stämmer UnitedHealthcare.

“Only in America”, suckar en ensam stämma på Sturehof och scrollar vidare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du allt från Börsgolvet