Moberg Pharma in i portföljen

Vi gör ytterligare förändringar i portföljen och tar in Moberg Pharma. Det är ett lite rörigt investeringscase och vi tror att det är därför som aktien värderas lågt. Vår bedömning är att röken kommer skingras det närmaste året och att aktien då kan värderas upp markant.
Moberg Pharma in i portföljen - fc2b3e7e-2219-4352-b00f-603345f966eefitcroph450q80upscaletruew800s4dbaeda3136c0f5e65c0918f42fa18c6a0be32a1

Moberg Pharmas aktien är rätt mycket ute i kylan och ligger i ett slags ”död zon” där man har svårt att tilltala de flesta stora grupper av investerare.

  • Värdeinvesterare har svårt att gilla de kommande massiva satsningarna på FoU som kan bli en våt filt över lönsamheten de kommande åren.
  • Tillväxtinvesterare stör sig på ryckigheten i omsättningen. Över längre tid är Moberg ett utpräglat tillväxtbolag men enskilda år eller halvår är ryckigheten stor och just nu har Moberg Pharma klara problem med huvudprodukten Nalox i Europa.
  • Förhoppningsbolagsinvesterare får inte heller sitt lystmäte i Moberg Pharma. Med ett börsvärde på 600 Mkr så finns det inga ”5–10 gånger pengarna” att hämta eftersom forskningsprojekten avser relativt små läkemedel och man har ett ankare i form av befintliga OTC-produkter som omsätter cirka 400 Mkr per år.
  • Finanseringen är också ett kapitel för sig. Moberg Pharma har valt att lånefinansiera forskningen genom att emittera företagsobligationer med en ränta på 6 procent utöver referensräntan.
  • Ägarlistan skapar inte heller så mycket trygghet. Största ägare är Östersjöstiftelsen med 15 procent och sen skymtar inga tongivande ägare förutom vd Peter Wolpert med 4 procent av aktierna.

Varför köper då Börsplus aktien till portföljen?

Skuldfinansieringen känner vi oss trygga med så länge vd Peter Wolpert verkar ha koll på läget. Samma sak med ägarsituationen. Bure var inne och vände men om vi har rätt i vår grundhypotes att man under ytan bygger stora värden i bolaget så lär det inte saknas investerare som vill vara med på resan.

Förhoppningsinslaget består i att man har två utvecklingsprojekt på väg in i Fas 3. Vi har gjort ett överslag av läget för MOB-015, det mest värdefulla projektet. Vår gissning är att man enbart här kan räkna hem hela börsvärdet. Tabellen nedan visar att vi med ganska försiktiga antaganden kan se ett ”bruttovärde” på åtminstone 8 miljarder kronor.

Räkneexempel framtida produktvärde MOB-015
Årlig försäljning, miljarder USD 0,25
Antal försäljningsår med patent 12
Antal försäljningsår utan patent 0*
Royalty till Moberg Pharma 30%
Maximalt produktvärde obeaktat risk, Mkr 8 000**
*Försäljning efter patentutgång omräknat till helårsekvivalenter
**Odiskonterat värde för Moberg Pharma över alla försäljningsår

Detta är långt långt från vad bolaget är värt idag men om vi ändå lägger in antagandet att det finns säg 25 procents chans att MOB-015 klarar sig hela vägen till framgångsrik produkt och att det åtminstone finns 50 procent chans att man kommer ur Fas 3 med bra resultat så ser kalkylen förenklat ut som följer:

Räkneexempel projektvärde MOB-015 Idag Q4 2018
Antagen sannolikhet att nå maximalt produktvärde 25% 50%
Riskjusterat projektvärde, Mkr 2 000 4 000
Projektets nuvärde (r = 10%), Mkr 819 2 080
Framtida finansieringsbehov till Q4 2018, Mkr -160 0
Hypotetiskt projektvärde, Mkr 659 2 080
Börsvärde (vid kurs 42,30 kr), Mkr (maximal utspädning) 647
Källa: SvD Börsplus

I tabellen framgår att man med dessa superosäkra antaganden kan se en rejäl värdetillväxt om Moberg Pharma klarar de kommande 2,5 årens milstolpar.

En viktig faktor för oss är att vi känner och litar på vd Peter Wolpert och sätter stor tilltro till hans bedömning att det är rätt för Moberg Pharma att gasa även om utomstående tycker att det är lite okonventionellt för ett litet svenskt bolag att ta egen forskning hela vägen genom Fas 3.

Att aktien är så pressad från toppnivåerna runt 70 kronor handlar mycket om ovanstående ”nya” stora inslag av forskning som grumlade den tidigare ganska prydliga bilden av ett snabbväxande bolag med stigande marginaler.

Till saken hör att den organiska försäljningsutvecklingen på produkt- och landsnivå inte är särskilt pålitlig. Moberg arbetar på marknader som kännetecknas av säsongsvariationer, lagerförändringar, lanseringar/kampanjer, konkurrentaktiviteter och annat som stökar till det på kort och medellång sikt.

Denna verksamhet omsätter dock drygt 400 Mkr på årsbasis med en rörelsemarginal (Ebitda) runt 25 procent. Med gott affärsmannaskap och kloka satsningar så är detta en rörelse som ledigt bör värderas högre än dagens börsvärde för Moberg Pharma, alldeles oavsett hur det går för forskningsprojekten. Det här är inte Börsplus kompletta analys av Moberg Pharma utan vi kommer återkomma med lite mer info inom kort.

Men nu ligger aktien i alla fall i portföljen, så vår åsikt är ganska uppenbar. Vi tror på Moberg Pharma.

Moberg Pharma i korthet

Moberg Pharma är ett läkemedelsföretag som utvecklar och kommersialiserar medicinska produkter med fokus på utvärtes produkter för hudsjukdomar och smärta. I produktportföljen återfinns Nalox (för nagelskador), Kerasal (fotvård), Cremolan (nagelskador) och Emtrix (nagelskador). Försäljning sker i USA via dotterbolag och via distributörer i fler än 35 länder. Företaget har två pågående utvecklingsprojekt.

MOB-015 – Fas 3 ansökningar inskickade

En patentskyddad utvärtes formulering av terbinafin, ett medel mot nagelsvamp. Resultat från en fas 2-studie visade att MOB-015 åstadkom snabb synlig förbättring, höga nivåer av terbinafin i nagelbädden samt världsledande resultat avseende utläkning av svampinfektionen. Fas 3 studier startar 2016 och är fullt finansierade av Moberg Pharma. Patent är godkänt i både USA och EU fram till cirka 2032.

BUPI – oral mukosit (smärtbehandling) – Fas 3 förberedelser pågår
BUPI är en patentsökt sugtablett med bupivakain för behandling av smärta i munhålan. Resultat från en fas 2-studie visade att BUPI reducerade smärtan i munnen med 50% jämfört med standardbehandling. Förberedelser för två kliniska fas 3-studier pågår. Studierna är fullt finansierade av Moberg Pharma och en partner.

Topp 20 ägare Moberg Pharma Kapital
Östersjöstiftelsen 15,2%
Avanza Pension 7,8%
Grandeur Peak Fonder 6,9%
Handelsbanken Fonder 6,1%
Fondita Fonder 5,0%
Carnegie Asset Management 4,3%
Peter Wolpert (VD för Moberg) 4,2%
Nordnet Pensionsförsäkring 2,3%
Anders Lundmark 1,3%
Synskadades Stiftelse 1,2%
Hyvät Lehdet Rsm Oy 1,1%
Öhman Fonder 0,9%
Christian Axel Kock 0,8%
Taaleritehtaan Rahastoyhtiö Oy 0,7%
Thomas Eklund 0,6%
Danica Pension 0,6%
Livförsäkringsbolaget Skandia 0,5%
XACT Fonder 0,5%
Swedbank Försäkring 0,4%
Gerald Engström 0,3%
Källa: Holdings 22/8 2016
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.