Uppföljning: Fin avkastning i skogen

Börsplus 342 köpråd har i snitt gett en avkastning på nästan 17 procent. Alla analyser följs upp och utvärderas efter ett år. Denna omgång hade vi ett säljråd på Edgeware och ett köpråd vardera för SCA och Proact. Två av tre råd blev rätt. Andra aktier som analyserades var: Gaming Innovation Group, Net Insight, Essity och Emotra.
Uppföljning: Fin avkastning i skogen - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 2 till 15 juli 2017

Edgeware −26% (Sälj)

Bara ett par kvartal efter börsnoteringen fick IT-bolaget problem med nyförsäljningen och vinsten packade ihop fullständigt. VI höjde rådet till neutral efter en rejäl kursnedgång men kursen har fortsatt att dala.

Gaming Innovation Group +2% (Neutral)

Norskt nätspelskonglomerat som förutom kasino även är stora inom affilate och som plattformsleverantör. Haft en del motvind, till exempel då man sett sig tvungna att dra sig ur Holland. Att norska politiker höjt tonen mot de privata spelbolagen har inte heller hjälpt. Men i grund och botten är också lönsamheten för svag – särskilt i operatörsbenet. En styckning kunde lyfta fram värden men ligger inte i strategin.

Proact −16% (Köp)

Vi lockades lite för mycket av den röda prislappen på IT-bolaget. När marginalen blev något i underkant uteblev uppvärderingen till mer ”normala” IT-multiplar kring EV/Ebit 12. Aktien föll. Inte hjälpte allehanda underligheter som plötsligt vd-skifte, insiderförsäljningar med mera till heller. På sistone har ändå trenderna varit uppmuntrande.

SCA +24% (Köp)

Efter att hygienverksamheten i Essity knoppats av resonerade vi kring värderingen för den kvarvarande skogsdelen i SCA. Sett till vinstförmåga (p/e-tal) var bolaget dyrt men sett till substans och lågt bokförda skogstillgångar tyckte vi aktien såg intressant ut. Den senare ansatsen har visat sig rätt och aktien är upp 24 procent.

Essity −1% (Neutral)

Vi valde med viss tvekan att ta bort vårt säljråd på Essity efter avknoppningen. Aktien har stått och stampat.

Net Insight −18% (Neutral)

Bolaget är en veteran inom avancerad hårdvara för TV-produktion och hade exempelvis ett finger med i spelet i VAR-lösningen för domslutsgranskning i VM. Men VM blev inte något större lyft utan resultatet ligger kring noll. Framtidshoppet i form av SYE-produkten har inte gjort några avgörande framsteg under året. I en bransch med snabb teknikutveckling lovar det inte gott.

Emotra −54 % (Neutral)

Med Emotras EDOR-instrument ska man kunna identifiera självmordbenägna personer i tid. När vi skrev om aktien var bolaget i en lanseringsfas och vi ville se försäljning inom snar framtid. Försäljningen har inte kommit och aktiekursen har mer än halverats.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB