Sandström: Variationerna växer – minst 53% solkraft före spanska kraschen

Spaniens elnät har utsatts för allt hårdare belastning på grund av en växande andel väderberoende elektricitet. Mer volatilitet medför ökade risker för systemkollaps. Christian Sandström analyserar hur fluktuationerna i spanska elnätet förvärrats 2014-2025.
Sandström: Variationerna växer – minst 53% solkraft före spanska kraschen - vindkratensgeografi (66)
Christian Sandström analyserar hur fluktuationerna i Spaniens elproduktion förvärrats 2014-2024. Foto: TT (Montage).

Spanska stamnätsoperatören Red Electrica varnade i sin senaste årsredovisning för att:

“Den höga andelen förnybar elproduktion utan att nödvändiga tekniska förutsättningar finns på plats för att hålla dem i drift vid störningar kan orsaka avbrott i elproduktionen, vilket i vissa fall kan bli allvarligt.”

Den 28 april besannades farhågorna när Spaniens elnät kollapsade och landet upplevde en total blackout i flera timmar.

Det exakta orsaksförloppet utreds alltjämt, men en kombination av eftersatt elnät, begränsad överföringskapacitet och en ökad andel väderberoende kraft framstår som bidragande faktorer.

Som vi ska se innebär mer väderberoende elproduktion en tilltagande volatilitet i elsystemet. Något som ökar risken för systemkrasch.

Varierande produktion

Variationen i total elproduktion blir sällan stor trots en betydande andel sol och vindkraft. Orsaken till detta är att de andra kraftslagen anpassas till den väderberoende produktionen. Fluktuationerna sol och vind kan därför studeras för att se hur elnätet blir mer ansträngt.

I takt med att andelen väderberoende kraft växt har också variationen ökat. En genomsnittlig dag 2014 låg elproduktionen från sol och vind i intervallet 18-28% av den totala produktionen. Avvikelsen från medelvärdet var i snitt 5 procentenheter och den genomsnittliga andelen av produktionen från väderberoende kraft låg på 23%.

I figuren ser vi hur den genomsnittliga avvikelsen ökar med tiden. En uppgång till 7,5 procentenheter 2023 kanske inte låter anmärkningsvärd, men i praktiken har fluktuationerna ökat med 50%. Andelen sol och vind rör sig nu istället i ett bredare intervall – mellan 32,5% och 47,5%.

Nätoperatören behöver nu i genomsnitt hantera större avvikelser mellan olika dagar.

Extremvärdena är viktigare

Riskerna för blackouts är dock mer betydande när extremvärden uppstår. Om dessa blir fler och avvikelserna större än tidigare är det en signal om att systemet belastas hårdare.

Om vi tittar på april månad varje år sedan 2014 och tar fram den största skillnaden i andelen väderberoende kraft mellan olika dagar syns en tydlig ökning.

Skillnaden mellan den högsta andelen vind plus sol en dag och den lägsta andelen var 20 procentenheter 2014. Samma differens är uppe i 48% 2024 och 36% 2025.

Den 16 april i år slog Spanien sol- och vindrekord när kraftslagen gemensamt producerade 100,6% av efterfrågan vid en tidpunkt. Samma dag var snittproduktionen 46% för vind och 27% för sol (totalt 73%).

En skillnad på 36% mellan två olika dagar en månad antyder vilka ansträngningar elnätet utsätts för. Om frekvensen i nätet går över eller under en viss nivå sker automatisk nedstängning av utrustning. Kedjereaktioner sätts igång och kan i förlängningen leda till blackouts.

Svängiga priser

Ett annat sätt att åskådliggöra variationerna kan vara att se på prisfluktuationer. Priser styrs ytterst av utbud och efterfrågan och med väderberoende kraft bestäms priset på marginalen ofta av solen och vinden.

Som vi ser har prisvariationerna ökat över tiden. 2023 var den genomsnittliga pris-avvikelsen från medelvärdet fyra gånger högre än 2014. 2024 var den knappt tre gånger större.

En större börda att bära

Graferna ovan illustrerar hur det spanska elnätet bär en växande börda. Allt större fluktuationer i produktionen ställer högre krav på nätoperatören Red Electrica. Som Afv tidigare visat är det spanska elnätet redan eftersatt med minst 100 miljarder kronor. Dessutom har landet Europas sämsta sammankoppling med omvärlden. Och högst andel solkraft i Europa.

Kombinationen av alltmer väderberoende kraftproduktion, ett eftersatt elnät och begränsad överföringskapacitet innebär att Spanien skapat de perfekta förutsättningarna för fler blackouts.

Läs mer:

Spaniens elnät kräver  minst 100 miljarder

Tre orsaker till att den spanska elkraschen lär upprepas i närtid

Hemberg: Så undviker Sverige en spansk elkrasch

Operatören varnade för “andelen förnybar el”

Svenska Kraftnät om spanska strömavbrottet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.