Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bra för banken, men också bra för aktien?

2019-02-20 12:30

KOMMENTAR Handelsbanken nya vd Carina Åkerström har fått tummen upp. Men är hon också bra för aktieägarna?

I kontexten ”ålderdomlig bank som styrs av ett gubbvälde” har lanseringen av Carina Åkerström mötts med närmast jubel i medierna. Det tycks dock mer vara för en gedigen Handelsbankskarriär och det faktum att hon är kvinna än för att någon egentligen vet vad hon vill med banken eller går för som vd.

Det är troligt att det med en kvinnlig vd blir lättare att förändra kultur och värderingar på banken, vilket är bra för banken och dess anställda. Men om Carina Åkerström också är personen som kommer att ta Handelsbanken ut kräftgången på aktiemarknaden återstår att se. Banken har tappat toppositionen på bankmarknaden med en relativt sett svagare utveckling i både avkastning på eget kapital, vinst per aktie och kostnad genom intäkt. Aktiekursen har på tre år fallit med 6 procent och totalavkastningen är måttliga drygt 10 procent.

Carina Åkerström började på banken i Kalmar redan 1986, har senast varit vice vd och chef för största regionen Stockholm, och är i högsta grad en del av den affärsstrategi som många ifrågasätter och som i alla fall inte just nu uppskattas på börsen.

Stora investeringar i digitala lösningar som inte resulterar i personalminskning och/eller nedläggning av kontor är svåra att begripa. Det fortsätter höja bankens relativa kostnadsnivå gentemot konkurrenterna och matchas inte av tillräcklig tillväxt. Samtidigt har banken blivit allt mer beroende av bolån, en marknad som blir mer konkurrensutsatt med minskande marginaler som trolig följd.

Carina Åkerström har inte ens tillträtt och det är för tidigt att säga om hon blir fågel eller fisk. Dock kan man ifrågasätta om en intern rekrytering av en långvägare är rätt metod om man tror att även Handelsbanken, till sist, på riktigt måste anpassa sig till en ny digitaliserad bankvärld.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom