16 frågor: vd Jonas Samuelson
– Det är historia. Vi går inte runt och funderar på det, utan vi ser framåt.
– Nej, det tycker jag inte. Affären hade skapat enormt mycket värde. Och det reflekteras i att aktiekursen gick upp kraftigt när vi hade affären, och sen gick den ner igen.
– Det finns inga andra som är intressanta för oss i den storleksklassen.
– Nej, nej.
– Vi har ett par fokusområden. Det viktigaste, som vi tittar mest på just nu, är inom professionella produkter. Vi är ganska svaga i Nordamerika. Och för att kunna vara en bra leverantör till de stora snabbmatskedjorna behöver man en solid närvaro i Nordamerika. Grillar, kylskåp, diskmaskiner, allt möjligt som du har i ett storkök/restaurangkök.
– Vi tittar fortfarande på utvecklingsländer där vi kan köpa lokala champions som ger oss mer marknadsaccess.
– Om vi håller oss till vår finanspolicy, en skuldsättningsgrad på ungefär två gånger ebitda, så ligger vi i trakten runt 15 miljarder kronor.
– Absolut. Men vi har i dag 6–7 globala bolag som känns som ganska jämspelta. Det finns säkert möjlighet att några av dem skulle gå samman, men jag tror inte det är huvudscenariot, framför allt inte efter vad som hände med Electrolux och GE.
– Vi räknar med att ha fortsatt något positiv tillväxt framöver. Men viktigast för oss just nu, det är att öka vår rörelsemarginal. Det är vår absolut viktigaste prioritering.
– Våra mål är att så snabbt som möjligt komma till 6 procent. Fyra av sex av affärsområdena ligger över 6 procent 2016. Men Latinamerika och i viss mån även small appliancies, det vill säga dammsugare och små hemprodukter, drar ner snittet.
– I Latinamerika har vi en, skulle jag vilja säga, väldigt bra verksamhet som har drabbats av i princip en halvering av marknaden i Brasilien och Argentina de senaste åren. Så det är fråga om att få rätsida på vår kostnadsstruktur med den nya lägre efterfrågesituationen. Och det jobbar vi hårt med. Sen har vi våra småprodukter, där vi har haft lägre lönsamhet under senare år, men där är vi mitt uppe i en turnaround som kommer att börja leverera under 2017.
– Vi har inte gett någon exakt tidsram, men mitt mål är att göra det så snabbt som möjligt.
– Det hade varit väldigt bra, men vi har inte gett en sådan guidning.
– Möjligheten finns, ja.
– Det är möjligt att det är nästa mål, men för oss är det viktigt att man tittar på värdeskapandet som en balans mellan olika faktorer: tillväxt, rörelsemarginal och kapitalomsättningshastighet.
– Om man tittar på den omställning som vi har gjort under de senaste 10–15 åren, då har det handlat ganska mycket om att se till att vi har en konkurrenskraftig produktionsbas med rätt skala och rätt kostnadsnivå. En stor del av den potentialen har realiserats, det vill säga, sannolikheten att det kommer att bli ytterligare förändringar i den magnituden, den är inte så stor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.