”40 mdr Odells smärtgräns”
Solen och försommarvärmen verkar ha triggat en kollektiv vårdepression hos Golvets vänner.
– Att vara pessimist är fint. Alla försöker övertrumfa varandra i att måla fan tillräckligt svart på väggen, suckar en ovanligt optimistisk förvaltare.
Inte blir det bättre av att investmentbankerna i London har börjat säga upp folk och att huspriserna har slutat stiga. En senior banker med småblommig Liberty-slips tror att botten går ur och lämnar nu stan.
– Ni i Sverige förstår inte vad som händer. Banker vågar inte ens låna ut till varandra, hur ska de då våga låna ut till bostäder? Marknaden är på väg att packa ihop, ni svenskar har bara inte hajat det ännu, säger Libertykravatten.
Han får medhåll av en tung investerare med stålbågade glasögon.
– Folk har grovt underskattat kreditkrisens effekter. De senaste veckorna har det svalnat betänkligt på fastighetsmarknaden även i Sverige. Och i det klimatet ska staten sälja Vasakronan, det blir inte kul, säger glasögonen.
Prospektet är ute och intressenterna snickrar på indikativa bud som ska vara inne inom kort.
– Vad jag förstår blir det svårt att bjuda över 40 miljarder och det är regeringens absoluta smärtgräns. Tricket är att lista ut hur mycket kostnader man kan skära, avkastningen kan säkert förbättras med 80-90 punkter. Vasakronan är ju det enda fastighetsbolaget som ständigt håller grusgångarna krattade, säger en fastighetsmagnat i slim-fit sommarkostym.
– Men med det beståndet som Vasakronan har är det klart att det kan komma in en tokköpare, som en norsk oljefond eller någon, och casha upp.
Om det är fint att vara pessimist är det högsta mode att dissa fastighet och bygg.
– JM ser riktigt illa ut. Deras byggstarter faller med 40 procent så de kommer inte att tjäna mycket pengar i år, och frågan är om de gör det nästa år. Dessutom undrar man ju hur det är med värdet på deras byggrätter. Det sätter sig rätt rejält nu. Och de har ju ingen bra historik när det gäller att redovisa värdet på såna, säger en dilammstek med vårprimörer syrligt.
En frekvent gäst på Kungliga Tennishallen noterar att mäklarkrisen även har slagit tänderna i den svenska gyllene triangeln. Nordnets besparingsprogram är en tydlig signal.
– Nätmäklarna drabbas först. Nordnet har dessutom skött skutan sämre än Avanza. Ledningen har öppnat kontor i varje hörn av Europa, utan att att sedan ta hand om satsningarna. Det är inte konstigt att de stänger Polen nu, säger tennisesset efter en tresetare.
Och private equity-bolagen fortsätter att räkna på utköp, men har ofta svårt att övertyga säljarna om att den nya prisnivån på börsen är den rätta.
– Förra våren var kurserna på topp. Och sedan dess har bolagen fortsatt att leverera. Det betyder att ägarna i dagsläget vägrar sälja till en normal premie på kanske 20-30 procent. Det ser ut som att det tar sex, kanske tolv månader till innan ägarna accepterat att det är en ny spelplan, säger en hängmörad entrecote med grönpepparsås.
Så tipsar en förvaltare med Porsche om en norsk placering. Det är Tandberg, som säger sig vara världsledande på videokonferensutrustning.
– Den aktien har aldrig varit så lågt värderad. Samtidigt har de en stark tillväxt som lär kunna fortsätta. Deras prylar sparar både på miljön och på pengar.
Till sist snackas det om Husqvarna. Igen. Och inte bara för att många premiärklippte gräset i helgen.
– Husqvarna är riktigt spännande. Bengt Andersson ska sluta snart, men han vill avsluta med stor affär. Jag tror att de går ihop med Toro, de passar perfekt ihop, säger en stekarfrisyr som drömt om den här affären ett bra tag.
Men den som väntar på något gott…
—
Veckans “Ingen rök…”
Golvet får saker att hända. I förra veckan tipsade ett par svarta lackpumps om att ett “av private equity-bolagen räknar på Cision”. Trycksvärtan hann knappt torka förrän hemliga pe-fonden Triton lade ett bud på omvärldsbevakaren, med en aktningsvärd premie på 66 procent. Klirr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.