6 frågor: kommunikationschef Stefan Stern
Patricia Industries har kommit upp till 16 procent av Investor-portföljens bokförda tillgångsvärde vid senaste kvartalsskiftet, eller runt 25 procent av det bedömda marknadsvärdet. Har ni något delmål för hur mycket andelen ska öka framåt?
– Nej, vi har inget sådant delmål. Det är för många rörliga delar i den ekvationen, bland annat hur värdet på den noterade portföljen utvecklas. Däremot är vår tydliga ambition att öka värdet på Patricia Industries, självklart genom att ytterligare öka värdet på de befintliga dotterföretagen, men även genom att förvärva nya innehav om attraktiva möjligheter dyker upp.
Har ni kriterier för när ett innehav är moget att lämna Investors Noterade kärninnehav?
– Nej, inga förutbestämda kriterier. Vi förvärvar bolag för att utveckla dem, inte för att sälja. Så länge vi ser möjligheter till långsiktigt, attraktivt värdeskapande med oss som huvudägare är sannolikheten hög att vi fortsätter att vara ägare.
Ni har redan haft att göra med Christer Gardell i ABB, och nu kom hans aktivistfondbolag Cevian in i Ericsson med. Vad är Investors syn på hur Ericsson ska utvecklas framåt?
– Vi stödjer den strategi som Ericsson lade fast tidigare i år: att förbättra effektivitet och lönsamhet och att identifiera och investera i strategiska områden där företaget kan bli en långsiktig vinnare.
Börsen ger strategin tummen upp, sett till att aktiens rabatt mot rapporterat substansvärde har reducerats kraftigt. Hur ska Investor agera för att hålla rabatten borta framöver?
– Vi fokuserar inte på den dagliga rabattutvecklingen, utan på långsiktigt, industriellt värdeskapande. Skulle vi fokusera enbart på rabatten skulle vi sannolikt fatta fel långsiktiga beslut. Vi kommer att fortsätta att verkställa vår strategi. Lyckas vi med detta, bör rabatten minska och hållas nere över tid.
Vilka potentiella nedsidesrisker mot portföljen ser ni i omvärlden?
– Givet vilka nivåer räntor och värderingsmultiplar befinner sig på är förbättrad vinsttillväxt viktig för värderingen på börsen generellt, och även våra innehav, framöver. Tittar vi mer operationellt är det förstås viktigt att den förbättring vi sett i delar av världsekonomin på senare tid håller i sig. En svagare världsekonomi, ökade handelshinder och protektionism vore negativt generellt för vår portfölj.
Vilka långsiktiga omvärldstrender försöker ni aktivt öka Investor-portföljens exponering mot?
– Vi söker generellt exponering mot attraktiva industrinischer som gynnas av robusta trender, som exempelvis demografisk utveckling och ökande efterfrågan på hälsovård, fokus på hållbarhet, växande medelklasser och ökad konsumtion.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.