7 frågor: grundare och vd Ola Serneke
Vilka affärsområden prioriterar Serneke att växa mest i närtid?
– Vi tror på styrkan i vårt helhetserbjudande med både entreprenadrörelse och utveckling av fastigheter. Entreprenadrörelsen där Serneke Bygg är drivande sitter just nu i en väldigt fin marknadsposition och kommer för en tid framåt vara ryggraden i bolaget. Fastigheter ska vi utveckla där vi tycker att priset och möjligheterna är rätt.
Ser ni tecken på att någon del av svensk byggmarknad blivit mer riskfylld på senare tid?
– För vår del har vi en majoritet av våra kunder från den offentliga sektorn, med allmännyttan som stor beställare. Därutöver fokuserar vi medvetet på långsiktiga relationer med stabila partner. Just inom projektutveckling har det de senaste åren dykt upp väldigt många nya, mindre bolag som vill utnyttja den goda marknaden. Där är vi lite försiktiga.
På vilka sätt kan Sernekes nuvarande affärsmodell parera en normal konjunkturnedgång?
– Dels har vi långa cykler på våra projekt (24 månader), vilket gör att vi tidigt kan veta att det kommer en nedgång och parera för den tidigt. Vi påbörjar egna projekt när vi har säkrade hyresavtal och kontrakt. Vi har en bra orderbok, som uppgår till nästan 8 miljarder kronor, vilket ger oss en bra bas för ett par år framåt. Vår största kundbas är stat, kommun samt regionerna. De beställer projekt löpande och är mindre konjunkturkänsliga.
När är Serneke moget för att börja dela ut pengar?
– Vi vill kunna dela ut 30 till 50 procent av vår vinst, för vi tror det stärker intresset och engagemanget hos våra ägare. Ser vi inget direkt investeringsbehov så ska vi dela ut.
Varför är svenska byggkostnader högst i EU? Och ser ni hos Serneke några möjligheter att förändra den saken?
– Lönekostnaden är ju den enskilt största förklaringen. Där ligger samtliga yrkesgrupper inom bygg klart över sina europeiska kolleger. Vi jobbar hårt med kostnadskontroll, planering och produktionsstyrning för att få ner våra kostnader, men långsiktigt måste samtliga parter på svensk byggmarknad fundera på om lönekostnaderna är rätt och vad det gör med vår konkurrenskraft.
Var ska Serneke befinna sig om tio år?
– Vi ska vara ledande i Sverige och vara väl etablerade i Europa. Eventuellt också med verksamhet utanför Europa.
Vad erbjuder Sernekes aktie en utomstående privatsparare som köper in sig på dagens kursnivåer?
– Vi, om något bolag, har möjligheten att kombinera snabb tillväxt med god lönsamhet. Och det bör uppskattas av aktiemarknaden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.