AKTIEMÄKLARE: Manna för mäklarna

Den starka börsen med stigande kurser och ökad handelkompenserade för lägre courtagesatser. Men det kan snabbt vända.

I fjol steg både omsättning och aktiekurser med 38 procent påStockholmsbörsen. Det syns i de resultat som hittills harlevererats från mäklar-branschen (de tre börsnote-rademäklarfirmorna Matteus, Hagströmer & Qviberg och Nordiska samtfamiljeägda Öhman).

Alla utom Nordiska ökade sina resultat. Nordiskas köp av WasaFondkommission, och övertagande av Servisens aktiemäkleridelliksom Norses kunder (en mäklarfirma som gick i konkurs varsdepåer Nordiska hade hand om) kostade.

Bättre gick det för de andra mäklarfirmorna. Matteus fortsätteratt skörda framgång genom att ta privatkunder, främst frånbankerna. Under fjolåret ökade firmans kundstock med 73 procent,till 5.700 stycken, och både courtage-intäkter och resultatökade kraftigt. Ett av de främsta hoten mot Matteus är om enstor amerikansk firma etablerar sig i Stockholm för att påallvar ta privatkunder, exempelvis Merrill Lynch eller CharlesSchwab som har en väl utbyggd infrastruktur för privatkunder iUSA.

Branschkollegan Hagströmer & Qviberg verkar vara på rätt vägefter några år av yvig expansion och misslyckade satsningar.Efter ett tungt första halvår (avvecklingskostnader på totalt 25,2 miljoner kronor belastade resultatet under första halvåret)ryckte firman upp sig i slutet av året och levererade ett braresultat. Kundstocken ökade med nästan en fjärdedel till 9.200stycken.

Firman har idag byggt upp en bred verksamhet med allt frånhandel i aktier och derivat till fondförvaltning, corporatefinance och aktiehandel via internet (H&Q Online). Hagströmer &Qviberg har flera projekt på gång; dels skall ett kontor öppnasi Moskva till sommaren och i New York har ett kontor öppnats,för att sälja nordiska och ryska aktier till amerikaner.

Nordiska ser i dagsläget minst lovande ut av de börsnoterademäklarfirmorna. Fjolårets fusioner har kostat både pengar,personal och förlorad arbetsro. För att lyfta resultatet måsteNordiska minska kostnaderna.

Personalomsättningen var hela 20 procent i fjol vilket ärallvarligt i denna personbundna bransch. Det visar hur svårt detkan vara att lyckas med fusioner i kunskapsbranscher därpersonalen är den viktigaste tillgången.

Nordiska har dock lyckats hitta sin nisch inom analysområdet,att bli en av de ledande inom analys av så kallade börsensmellanstora bolag.

Familjeägda Öhman Fondkommission hade ett bra år i fjol ochökade både omsättning och resultat. Marknadsandelen sjönk någotjämfört med året innan.

Firman satsar på flera verksamheter, med allt från handel iaktier och räntebärande instrument till kapitalförvaltning ochcorporate finance.

I höstas startades bifirman Nordnet som erbjuder privatpersonerbillig aktiehandel via internet. Sedan starten i höstas haromkring 3.000 kunder anslutit sig till Nordnet.

Av dessa fyra mäklarfirmor var det bara Hagströmer & Qviberg somökade sin marknadsandel (procentuell andel av den totalabörshandeln på Stockholmsbörsen) i fjol. Men marknadsandelensäger idag ingenting om hur mycket pengar firmorna tjänar. Denkraftigt ökade börsomsättningen beror till stor del på ökadegenhandel, det vill säga handel ur firmornas egna lager, ochinte på kundorderdriven handel. Hagströmer & Qviberg och Öhmanbedriver handel i eget lager medan Matteus och Nordiska inte gördet.

Fördelen med egenhandel är att mäklarfirman alltid kan erbjudakunderna likviditet i aktier, särskilt om det gäller storaposter.

Problemet är förtroendefrågan. Hur skall kunden veta om mäklarenbara försöker bli av med aktier från sitt lager och därförrekommenderar köp? Matteus motiverar sin policy att inte hanågon egenhandel med att kunderna ska vara säkra på attmäklarfirman inte bevakar egna intressen.

Enligt Hagströmer & Qviberg har problemet lösts genom att det ärolika mäklare som har kundkontakt och som sköter handeln i egetlager.

Genomlysningen av marknaden behöver bli bättre, till exempelgenom att börsmedlemmarna åter börjar rapportera sinacourtageintäkter till Fondhandlareföreningen, som de gjorde framtill 1993. Men har handeln förändrats så mycket att den sortensstatistik är förlegad? Åsikterna går isär. Dagens handel är merkomplex än tidigare. De alltmer differentierade courtagesatsernagör det svårt att få ut något av courtagestatistiken, och de nyautländska medlemmarna har en annan handelstradition.

För den som vågar satsa på mäklarfirmor trots den hårdarekonkurrensen och osäkerhet om hur börsen utvecklar sig underåret ser fortfarande Matteus intressantast ut.

Räknat på Affärsvärldens vinstprognos för 1997 handlas Matteuspå p/e-tal 12 (vinst per aktie på 11,90 kronor), Hagströmer &Qviberg 15 (vinst per aktie på 4,43 kronor) och Nordiska 11(vinst per aktie 1,28 kronor).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.