Amerikanska skandaler – Hela listan

Inte en dag utan nya besked från de amerikanska redovisningsgömmorna. Men nu slipper ni hålla dem alla i huvudet. Ekonomi24 har hela listan.

Listan över amerikanska skandaler är snart lika lång som en underarm. Uppblåsta omsättningssiffror, förluster som blivit vinster, insiderhandel, försvunna dokument, illegala lån, falska aktierekommendationer, glömska och tysta direktörer.

De ständigt uppdykande härvorna har gjort att den amerikanska finansinspektionen, SEC, i förra veckan krävde att VD och finanschef i de stora bolagen ska gå ed (skriftligen) på att deras siffror är korrekta.

Snart kanske vi även kan se direktörerna i de sedvanligt svart- och vitrandiga fångdräkter. De som basar över företagen på nedanstående lista står långt fram i kön till stenhuggningsavdelningen på Sing-Sing.

Merck Den amerikanska läkemedelsjätten Mercks dotterbolag Medco blåste upp sin omsättning med tämligen kraftiga 12,4 miljarder dollar de senaste tre åren. Medco, som hanterar program för subventionerad medicin till anställda i olika företag, räknade in patienternas egenavgifter i sina intäkter, trots att dessa betalades direkt till apoteken och man aldrig såg röken av dem.

Enron Blåste upp vinsterna genom ett omfattande redovisningsfusk. Största konkursen i USAs historia.

Worldcom Blåste upp vinsten med 3,8 miljarder dollar. Gav också otillåtna lån åt grundaren och förre VDn Bernie Ebbers för hans aktieköp i bolaget. Riskerar att slå Enron och bli den största företagskonkursen någonsin.

Andersen Enrons revisorer. Och konsulter. Borde kanske ta sig namnet ”The Document Company” (Xerox gamla devis) efter att ha låtit papperstuggarna gå varma på Enron-dokument. Har befunnits skyldiga till att obstruera rättvisan. Företaget kan åtminstone stolta med att ha lagt grunden till en revidering av revisionen såsom vi känner den.

Reliant Dotterbolaget Reliant Resources, som likt Enron sysslar med energihandel, har tvingats stryka bort intäkter på 7,9 miljarder dollar. Dessa intäkter skaffade man sig genom att under tre år ”byta” exakt lika stora affärer med partners i exakt samma ögonblick.

Det hela gick under namnet ”round-trip” och är ett kreativt sätt att blåsa upp sin omsättning på. Myndigheterna undersöker nu om bolaget använde ”round-trip” även för att manipulera aktiekurser eller elpriser (se nedan).

Dynegy Undersöks för närvarande av myndigheterna för att se om deras ”round-trip”-handel också handlade om att manipulera aktiekurser eller elpriser.

Duke Energy Undersöks för närvarande av myndigheterna för att se om deras ”round-trip”-handel också handlade om att manipulera aktiekurser eller elpriser.

CMS Energy Undersöks för närvarande av myndigheterna för att se om deras ”round-trip”-handel också handlade om att manipulera aktiekurser eller elpriser.

Williams Cos. Undersöks för närvarande av myndigheterna för att se om deras ”round-trip”-handel också handlade om att manipulera aktiekurser eller elpriser.

Adelphia USAs sjätte största kabel-TV-bolag gick i konkurs häromveckan. Bolaget blåste upp både antalet abonnenter och sina vinster. Och gav lån och garantier på 3,1 miljarder dollar till grundaren John Rigas och hans familj.

Xerox Kopiatorbolaget blåste upp sina vinster med uppåt 6 miljarder dollar under fyra års tid. Gjorde en uppgörelse med SEC och fick böter på nätta 10 miljoner dollar för bokföringsfusk, de största som någonsin utdömts för ett publikt bolag. Tyco VD-ikonen Dennis Kozlowski har anklagats för att undanhålla 1 miljon dollar i skatt på tavelförsäljning och har avgått som VD. Nu är Tyco under luppen för misstänkta skattebrott.

Global Crossing Telekombolaget anklagas för bokföringsfiffel som gjorde förluster till vinster. Man begärde redan tidigare i år skydd för kreditorerna under Chapter 11 då man blåst upp intäkterna genom att byta intäkter mellan olika delar av sitt nätverk av bredband.

Merrill Lynch Investmentbankjätten lät analysavdelningen vara corp-avdelningens förlängda arm. Goda klienter fick goda analyser, även om analytikerna privat tyckte att aktierna var värdelösa. Merrill Lynch gjorde en uppgörelse med åklagarsidan och betalade 100 miljoner dollar i böter.

ABB ABB-anställda i London blåste under 1999 och 2000 upp företagets resultat med 40 miljoner dollar. Men fusket upptäcktes av en internrevision och de anställda fick sparken.

Imclone Förre VDn, Sam Waksal, är anklagad för insiderbrott i samband med att han berättade för närstående att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA inte skulle öka användningsområdet för ett av bolagets läkemedel.

Martha Stewart (kompis till Sam Waksal) Den amerikanska hushållsikonen anklagas för insiderbrott i samband med försäljning av aktier i bioteknikföretaget Imclone. Försäljningen var vältimad – en dag innan FDA meddelade ett beslut som sänkte Imclone-aktien.

Vivendi Universal Alldeles bortsett från bolagets allmänna kris anklagas man för att ha försökt blåsa upp vinsten 2001 med 1,5 miljarder euro efter försäljningen av ett TV-bolag. Vivendi nekar.

Kmart En av USAs största detaljhandelskedjor gick i konkurs tidigare i år och misstänks därtill för kreativ bokföring.

Halliburton USAs vicepresident Dick Cheneys gamla bolag undersöks för misstänkta bokföringsbrott.

Lucent Technologies En av Ericssons största konkurrenter, under luppen för misstänkta bokföringsbrott.

Qwest Communications Misstänkta för bokföringsbrott. Storägare i nyligen konkursade KPN Qwest. VDn har avgått.

Computer Associates Ett av världens största programvaruföretag, undersöks också för misstänkta bokföringsbrott.

General Electric General Electric plockade ut en vinst på 2,1 miljarder från sin pensionsfond mellan 1999 och 2000 trots att fonden förlorade pengar genom de sjunkande aktiekurserna. Det skedde under legendariske VDn Jack Welch.

Micro Strategy Misstänkta för tveksam redovisning. Kongressen har bett om förtydliganden.

Peregrine Systems Misstänkta för tveksam redovisning. Kongressen har bett om förtydliganden.

Rite Aid Misstänkta för tveksam redovisning. Kongressen har bett om förtydliganden.

Sunbeam Misstänkta för tveksam redovisning. Kongressen har bett om förtydliganden.

Johan Jörgensen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF