Morgan Stanley: Riksbanken sänker räntan till 1,5%

Investmentbanken Morgan Stanley bedömer att den inhemska efterfrågan i Sverige kommer att återhämta sig men samtidigt väntas konsumtionen vara fortsatt återhållsam. Vidare spås att Riksbanken drar ner räntan till 1,5% i slutet av 2026.
Riksbankschef Erik Thedéen i samband med Riksbankens pressträff efter att styrräntan sänktes med 25 punkter till 3,75 procent.
Riksbankschef Erik Thedéen i samband med Riksbankens pressträff efter att styrräntan sänktes med 25 punkter till 3,75 procent. Foto: Christine Olsson / TT

Det framgår av en ny analys från Morgan Stanley.

Hushållens konsumtionsbenägenhet är fortsatt svag på grund av relativt låg lönetillväxt i år, stigande sparkvot och höga räntekostnader för bolån. Men med räntesänkningar som fortsätter att förbättra den reala disponibla inkomsten bör konsumtionen långsamt ta fart, enligt Morgan Stanley.

Vidare bedömer Morgan Stanley att inflationsriskerna har sjunkit och de bedöms nu vara förenliga med en inflationstakt på 2 procent. Samtidigt lutar riskerna nedåt.

Morgan Stanley kommenterar också de tvååriga löneförhandlingarna som tar fart under våren. Morgan Stanley förväntar sig att det nya avtalet blir högre än historiska uppgörelser, omkring 3,5 procent per år, i takt med att reallönerna hinner ikapp.

Morgan Stanley räknar vidare med ytterligare räntesänkningar från Riksbanken och prognosen är en slutränta på 1,50 procent i slutet av 2026.

Riksbanken sänkte den 7 november styrräntan till 2,75 procent och upprepade indikationerna på ytterligare sänkning i år och under första halvåret 2025.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.