Analys: Stort riskabelt köp på gång

I mitten av juni avgörs vilket bolag som får köpa franskastatens kontrollpost i försäkringsbolaget GAN. En av depotentiella köpare som är med i slutstriden är Eureko, detkonsortium där Wasa ingår.

Det är tillsammans med fem betydligt större och mervälkonsoliderade bolag från Danmark, Portugal, Tyskland,Storbritannien och Holland som Wasa äger Eureco. EnligtWasaledningen har Eureko goda chanser att bli utvalt eftersomfranska staten är angelägen om att så långt det är möjligtbevara GAN intakt. Eureko är inte verksamt i Frankrike. Detinnebär att man som ägare inte skulle behöva avskeda så mångaanställda som en fransk konkurrent skulle göra.

GAN är framför allt verksamt i den stagnerandesakförsäkringssektorn. Bolaget har förlorat pengar varje årsedan 1994. Även om konjunkturen pekar uppåt i Frankrike, liksomi övriga Europa, är bolagets utsikter osäkra. Kan trendenverkligen vändas? Och vad säger att Eureko skulle ha kompetensatt göra det? Eureko bildades 1992. Hjärtat är ett holdingbolag iHolland, där de olika medlemsbolagen äger olika procentsatser.Eureko äger sedan i sin tur ungefär likvärdiga andelar imedlemsbolagen. Det handlar alltså om ett korsägande. Inget avbolagen konsoliderar Eureko. Konstruktionen är inte lika lösligsom en allians, men inte lika sammanhållen som en koncern.

SVÅRT ATT FÖLJAWasas innehav i Eureko var i januari 1997 bokfört till 920miljoner kronor. Eureko är inte noterat, lämnar ingen utdelningoch dess finansiella flöden är svåra att följa. Tillgångarnaskvalitet är osäkra. Viss information tyder dock på att Wasasnarare har ett undervärde än ett övervärde i Eureko. Den danskapartnern Topdanmark sålde halva sitt innehav i fjol till ettpris som – om det skulle överföras på Wasa andel – innebär attdet svenska bolagets ägande bara skulle vara värt cirka 830miljoner kronor, enligt Alfred Bergs beräkningar. Om Eurekoskulle värderas med gällande svensk investmentbolagsrabattskulle det, enligt mäklarfirman, innebära att värdet baramotsvarar cirka 560 miljoner.

Enligt Wasaledningen stämmer inte dessa slutsatser, av tvåorsaker. För det första har Eureko haft en positivvärdeutveckling under 1997 som gjort att innehavet ökat i värde.För det andra låter Wasas ledning förstå att Alfred Bergsvärdering bör tas med en stor nypa salt eftersom mäklarfirmanarbetade på Länsförsäkringars uppdrag inför samgåendet – ochLänsförsäkringar hade som köpare intresse av att reducera detbedömda värdet på Eurekoinnehavet. Wasa uppger att bolaget istället har ett övervärde i Eureko på minst 100 miljoner kronor.Bristen på information är en anledning till misstänksamhetvisavi Eureko. Etter värre kan det bli om Eureko skulle få försig att genomföra GAN-affären. Ett förvärv måste lånefinansierastill största delen, men det lär troligtvis ändå innebära attEurekos medlemsbolag måste gå in med nya pengar. Innehavet iEureko, och kanske också GAN, innebär en riskexponering förLänsförsäkringars del som är helt onödig. Om GAN-förvärvetgenomförs kan det hela straffa sig dyrt i framtiden.

BILDTEXT: Genom att förvärva GAN kan Länsförsäkringar Wasaytterligare öka sitt engagemang i den stagneradesakförsäkringssektorn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.