Chefekonom höjer varningens finger – för Taylor Swift

Danske Bank höjer ett "varningens finger" för att Taylor Swifts framträdanden i Stockholm kan komma att lyfta maj-inflationen. "Det är en jättemagnet", säger chefekonomen Michael Grahn.
Taylor Swift - en kommande huvudvärk för Riksbanken?
Taylor Swift - en kommande huvudvärk för Riksbanken? (AP Photo/Lewis Joly) LENT110

Aprilinflationen är just nu på mångas läppar. KPIF kom in på 2,3% – marginellt lägre än förväntat och ganska klart under Riksbankens förväntningar.

”Det här var ett bra utfall för Riksbanken”, säger Danske Bank-strategen Stefan Mellin till Affärsvärlden.

Hans kollega, chefekonomen Michael Grahn, håller med:

“Det här ser jättebra ut – vi är på väg mot ytterligare räntesänkningar. Inflationstrycket i Sverige är lågt”, säger han i en uppdatering på Nextconomy.

Men Grahn vill samtidigt höja “ett varningens finger”.

“Alla vet att vi har haft Eurovision i Malmö och att vi har Taylor Swift på besök här i Stockholm. Det är en jättemagnet, en publikdragare”, säger Grahn och fortsätter:

“Det finns en risk att priserna på hotell och restaurangbesök, och själva biljetterna till eventen, trycker upp inflationen mer än när vi hade Beyoncé på besök förra året. Det blev en priseffekt av det hela. Vi får se hur det spelar ut”.

Stockholms Handelskammare publicerade i mars beräkningar som tydde på att besökarna på Taylor Swifts tre konserter skulle komma att spendera närmare en halv miljard.

“Taylor Swift lockar besökare från hela världen. När Friends Arena fylls med besökare innebär det också betydande intäkter för hotell, restauranger och butiker. Taylor Swifts besök är därför en riktig hit för Stockholms ekonomi”, sa Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Det är också något som uppmärksammats av bland annat Forbes.

“Har aldrig upplevt något liknande”

David Viklund är hotelldirektör på Petter Stordalen-ägda Clarion Sign, Stockholms största hotell. Han vittnar om en sällan skådad Swift-hysteri.

David Viklund, hotelldirektör Clarion Sign.
David Viklund, hotelldirektör Clarion Sign.

“Vi upplevde ett rejält uppsving under 2023 med Beyoncé som var här. Intresset kring Taylor Swift är på en helt annan nivå. Vi har besökare från hela världen som bor på hotell och jag har aldrig upplevt något liknande”, säger Viklund.

Han säger vidare:

“Det är bra för hela destinationen Stockholm, att vi lyckas få hit internationellt stora artister. Sen så sammanfaller det med vissa internationella och nationella kongresser som också kräver sina hotellrum.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.