Apple avbryter avlyssningsprogram efter kritik

Apple har lagt sitt globala utvärderingsprogram av Siri-funktionen på is efter en oro att det inkräktar på användarnas privatliv, skriver Reuters.

Utvärderingsprogrammet innebär att Apple-anställda globalt avlyssnar inspelningar när användare pratar med Siri för att sedan utvärdera kvalitén på Siris svar. Enligt en rapport från The Guardian i slutet av juli har detta lett till att de anställda hört konfidentiell information samt privata konversationer.

I ett uttalande på fredagen sade Apple att det kommer pausa graderingen av Siris svar globalt samt införa en valmöjlighet i nästa uppdatering till användare där de får välja om de vill delta i utvärderingsprogrammet eller inte.

En oro över att Apple avlyssnar användare utan medgivande har funnits under en längre period. För ett år sedan gick Apple ut och sade att Iphone inte spelar in ljuddata medan den lyssnar efter Siri-kommandon.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här