ASTRA: Forskning köpes

Astras stora kassa lär gå till att köpa projekt, inte företag.Substanser framtagna av andra betyder allt mer.

Bokslutet från Astra var fritt från överraskningar. Frågetecknetär den stora kassan, nu 18 miljarder kr, som drar nedavkastningen på eget kapital, från 38 procent till 31 procent.VD Håkan Mogren sade vid analytikermötet i London i december attden stora kassan skulle användas till att förvärva projekt, köpaegna aktier (vilken dock ännu inte är tillåtet i Sverige) ellernågot annat som höjer värdet för aktieägarna.

I en kommentar till bokslutet upprepas detta. Kassan skallanvändas till något strategiskt. En kombinerad split ochfondemission föreslås också för att stimulera omsättningen iaktien.

Att Astra laddar för köp av ett annat stort läkemedelsföretagverkar osannolikt. Det skulle vara ett brott mot strategin attväxa organiskt. Och det skulle ge stora goodwillavskrivningar omman inte kan göra ett förvärv där poolingmetoden får användas.Men då krävs i normalfallet ett samgående med ett bolag avungefär samma storlek och det skulle helt förändra Astra. Dettroliga är att Astra fortsätter den inslagna vägen och i ställetförvärvar forskningsprojekt. Ett sådant tillfälle yppade sig1995 då Astra köpte det krisdrabbade läkemedelsbolaget Fisonsforskning i Storbritannien och USA med totalt 900 anställda. Detkostade 2,4 miljarder kr, varav 2 miljarder kr föranläggningarna. Astra har också ingått en lång radforskningsavtal med mindre bolag, främst amerikanska. Ettgenomgående drag hos Astra är ett letande efter intressantasubstanser som inte utvecklats internt.

I de sex nya stora produkt- och marknadslanseringar, som väntasäga rum i år, är grundsubstansen i fyra fall framtagna av andraföretag.

Oxis Turbuhaler är ett astmamedel där Astra använder sin egenutvecklade inhalatorteknik på en patentfri substans som ärutvecklad av ett japanskt företag.

MUSE mot erektionsproblem är en inlicensierad produkt från ettlitet amerikanskt företag (Vivus). Astra harförsäljningsrättigheterna i Europa, Sydamerika, Australien ochNya Zeeland. Kursen på Vivus har fördubblats på en månad.Colazide, mot tarmsjukdomen ulcerös kolit, är ocksåinlicensierad från ett mindre amerikanskt bolag.

Atacand, ett nytt medel mot högt blodtryck och hjärtsvikt, är enså kallad angiotensin II-hämmare som det knyts storaförhoppningar till. Den är framtagen av japanska Takeda. Astrahar rätt att marknadsföra produkten i Europa efter denförlikning som gjordes när Astra och Takeda hamna i enpatentstrid om Loseckopian Lanzo.

Av årets förväntade lanseringar är det bara lokalbedövningsmedelNaropin och Pulmicort Turbuhaler (för den amerikanska marknaden)som Astra själv forskat fram.

Detta är inget unikt för Astra. I de större läkemedelsbolagen är20-40 procent av forskningsprojekten inlicensierade. I Astra rördet sig om runt en tredjedel, ungefär samma andel i Pharmacia &Upjohn. Kreativiteten är ofta större i småbolagen. Men för attklara utvecklingen till färdig produkt behövs det storaföretagets resurser.

Astra måste fylla på ordentligt i sin forskningsportfölj för attkunna matcha den kommande nedgången för magsårsmedlet Losec, somnu svarar för mer än halva vinsten och i fjol blev världens mestsålda läkemedel. Många oroas för det stora beroendet ochpatentet löper ut 2000-2005.

Jämfört med de större läkemedelsbolagen har Astra fåaffärsområden. De närmaste åren hoppas koncernledningen attkunna komplettera dagens fyra (mage/tarm, hjärta/kärl,lokalbedövning och andningsvägar) med ytterligare två.Förhoppningarna är stora på det centrala nervsystemets sjukdomardär Fisonköpet tillförde en del projekt. Forskning bedrivs ocksåinom områden som fetma, diabetes och benskörhet.

Det som lockar mest är nog att köpa ut attraktiv forskning urnågot större bolag utan att behöva ta hela verksamheten med alltvad det innebär av omstruktureringsarbete, alltså en upprepningav Fisonköpet. Innebär det samtidigt att Astra tillförs ett nyttintressant affärsområde skulle bolaget bli mindre sårbart närLosec passerar zenit.

FAKTARUTA: Det mesta utifrån

Astras planerade nylanseringar i år.

Produkt Område UtvecklingProdukt Område UtvecklingNaropin lokalbedövning egen produktPulmicort (USA) astma egen produktMUSE erektionsstörningar inlicensieradOxis astma japansk substansColazide ulcerös kolit inlicensieradAtacand högt blodtryck från Takeda

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma