Laddar

Barsebäck: Invecklad avveckling

Regeringsrättens beslut om Barsebäck ändrar inte så mycket isak, även om Sydkrafts kort stärks. Utgången är dock fortfarandeoviss.

I förra veckan bestämde regeringsrätten att regeringens beslutom att stoppa kärnkraftsreaktorn Barsebäck 1 den första juli iår tills vidare inte skall gälla (så kallade inhibition).Sydkrafts dotterbolag Barsebäck Kraft hade begärt rättsprövningav regeringsbeslutet, det vill säga en prövning om beslutetstred mot någon rättsregel.

Beslutet kan ses som en delseger för dem som inte vill se någonavveckling. Regeringsrätten har dock ännu inte avgjort målet,bara bestämt att det är olämpligt att stänga reaktorn innansaken är prövad. Två intressen stod mot varann ochregeringsrätten har avgjort att det tippar över till BarsebäckKrafts fördel.

Olägenheten för Barsebäck Kraft av att stänga reaktorn vidhalvårsskiftet, om det senare visar sig att det beslutet pågrund av rättsliga skäl måste upphävas, är större än den skadasom regeringen anfört, nämligen att det finns ett allmäntintresse av att stoppa driften vid utgången av juni månad,resonerar regeringsrätten.

OVISSTI sak ändrar detta beslut inte så mycket. Visserligen brukar detför inhibition krävas att den som överklagar ett beslut har storsannolikhet att vinna målet. Men regeringsrätten påpekar attutgången i målet får bedömas som oviss.

Hittills har många uppfattat de juridiska turerna som en formsak,särskilt efter lagrådets snabba godkännande i fjol av den nyaavvecklingslagen, som gör en stängning av Barsebäck möjlig.Regeringsrättens beslut om inhibition har gjort att det nu ärmer osäkert hur det går.

Juridiskt rullar frågan vidare. Det kan inte uteslutas attregeringsrätten måste inhämta förhandsavgörande från EG–domstolen, bland annat därför att regeringen inte gjort denmiljökonsekvensbeskrivning som krävs och att beslutet stridermot EU:s konkurrensregler, eftersom Vattenfalls ställning stärkspå ett otillbörligt sätt, enligt Sydkraft. Om EG-domstolenkopplas in kan ärendet fördröjas minst ett år.

LÅSTPolitiskt är frågan lika låst som tidigare. I riksdagen finns enstabil majoritet för att påbörja avvecklingen. Kärnkraften kanvisserligen nu bli en valfråga, men den lär inte få någonavgörande betydelse för utgången på samma sätt som tillväxten,sysselsättningen, skatterna och kvaliteten på den offentligasektorn. Enligt senaste opinionsmätningen ökar sympatierna försocialdemokraterna och vänstern, som står bakom avvecklingen(tillsammans med centern) medan moderaterna och folkpartiet, somvill behålla kärnkraften, tappar väljare.

Oavsett valutslag i höst lär det bli problem med kärnkraftenbåde för socialdemokraterna och en eventuell borgerlig regering.Det kommer att krävas stöd av något av avvecklingspartierna föratt kunna bilda en regering.

För Sydkraft innebär heller inte regeringsrättens beslut såmycket. En del tolkar beslutet som att Sydkraftsförhandlingsposition stärkts ytterligare. Det är sannolikt. Menbörsen reagerade med en gäspning. Kursrörelserna i SydkraftsAoch C-aktie var små under obetydlig omsättning. Påaktiemarknaden råder uppfattningen att Sydkraft kommer att få enmarknadsmässig ersättning för att stänga en reaktor.

UTDRAGETHur alla turer kring kärnkraften slutar är omöjligt att säga. Enlångt utdragen juridisk process kan leda till attavvecklingsbeslutet så småningom upphävs, därför att det stridermot för många europeiska rättsregler. Det är inte säkert attpolitikerna bakom avvecklingen beklagar detta. De kan då medhedern i behåll backa från ett beslut som inte har stöd hos enmajoritet av svenskarna och hänvisa till att de har gjort vad dehar kunnat för att få igång en avveckling. Svårare blir detkanske att ta debatten med danskarna, där en majoritet påSjälland vill se en stängning av Barsebäck.

Svenskarna är trötta på kärnkraftsfrågan efter 25 års diskussion.Det finns inte längre några politiska vinster att hämta på attdriva frågan. Visar det sig omöjligt av juridiska skäl attförtidsavveckla en utpekad reaktor med ett politiskt beslut iriksdagen blir det säkerheten och ekonomin som kommer att skötaavvecklingen. Och så vill en majoritet av svenskarna ha det,enligt opinionsmätningarna.

BILDTEXT: Stängningen av Barsebäck stoppas – för tillfället.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.