EU:s förväntade värmepumpsplan kan ge superskjuts åt Nibe

Nibe har brottats med sjunkande försäljning och fritt fallande aktiekurs. En kommande EU-reglering kan dock ändra spelplanen helt för den europeiska värmepumpssektorn.
EU:s förväntade värmepumpsplan kan ge superskjuts åt Nibe - Kopia av EU gert eric
EU-regleringar kan ge superskjuts åt NIBE.

EU:s nya klimatpaket Fit for 55 kommer att ha en stor påverkan på en lång rad branscher. Jordbruket, skogsbruket och vägtransportsektorn lär behöva räkna med stigande kostnader.

En bransch som tvärtom ser ut att vara vinnare är värmepumptillverkarna – med svenska Nibe i Markaryd som främsta representant för svenska börsintressenter.

KRAFTIG TILLVÄXT TILL 2030

För att nå klimatmålen och bryta beroendet av ryska gas har EU-kommissionen satt upp målet att det ska finnas 60 miljoner installerade värmepumpar inom unionen 2030. För närvarande finns det drygt 20 miljoner värmepumpar i unionen. Vid nuvarande försäljningstakt på omkring 3 miljoner värmepumpar om året kommer det bara att finnas 34 miljoner värmepumpar inom EU 2030. Försäljningen måste med andra ord öka kraftigt de närmsta åren om EU-målet ska nås.

FÖRSENAD FÄRDPLAN

EU-kommissionen jobbar med att ta fram en färdplan för hur försäljningen av värmepumpar ska kunna öka i nivå med ambitionen. Färdplanen som kallas “Heat Pump Action Plan” var tänkt att presenteras i februari i år.

Kort innan planen skulle läggas fram bestämde sig kommissionen dock för att skjuta upp den till efter EU-valet.

Innan rapporten nu kan presenteras måste en ny EU-kommission tillträda. Som tidigast kommer en ny kommission vara på plats senare i höst.

“Det var en stor besvikelse för vår industri. Om man verkligen vill att utrullningen av värmepumpar ska bli verklighet måste du ha en övergripande strategi. Hushåll och industrin måste få klarhet i vad som kommer att gälla framåt för att kunna investera”, säger Jozefien Vanbecelaere Head of EU Affairs på europeiska värmepumpföreningen EHPA till Afv.

Intresseföreningens förhoppningar är att färdplanen ska adressera följande områden:

  • Skapa förtroende för att värmepumpar kommer att vara en viktig teknik för lång tid framåt.
  • Göra värmepumpar till det mest ekonomiskt attraktiva valet vad gäller uppvärmning.
  • Säkerställa att EU-regleringen hjälper snarare än stjälper för värmepumpsmarknaden
  • Utbildning för att säkerställa kompetensförsörjning för branschen.
  • Understödja branschens forskning och utveckling.

LÖNSAMMARE MED VÄRMEPUMP MED NYA UTSLÄPPSRÄTTERNA

En viktig orsak till att många villor i Europa värms upp med gaspannor snarare än värmepumpar är att gas är så pass billig jämfört mot el. Det innebär att en investering i en dyr värmepump ofta inte lönar sig. I och med att det nya utsläppshandelssystemet ETS2 införs 2027 kommer även bränslen för uppvärmning av byggnader att omfattas av krav på utsläppsrätter. Det kommer att göra det dyrare att värma upp med gas.

Källa: EHPA

I en grafik som EHPA tagit fram framgår att el är mycket dyrare än gas i många EU-länder. Gasen är märkbart billigare per energienhet i alla länderna på kartan men en värmepump är tre till fem gånger effektivare än en gaspanna.

En tumregel är att elen måste vara mindre än två gånger så dyr som gasen för att det ska löna sig för hushållen att gå över till värmepump.

I och med EU:s nya utsläppsrättshandelssystem ETS2 kommer bränslen för uppvärmning av bostäder att omfattas av krav på utsläppsrätter. Det kommer att innebära att det blir dyrare att värma upp sitt hus med gas.

“Intäkterna från ETS2 kommer att gå till EU:s Social Climate Fund som ska hjälpa utsatta grupper med den gröna omställningen. Exempelvis att stödja dem med finansiering av värmepumpar”, säger Jozefien Vanbecelaere på EHPA till Afv.

FÖRSTA NEDGÅNGSÅRET PÅ ETT DECENNIUM

2023 sjönk antalet sålda värmepumpar inom EU för första gången på ett decennium. Antalet sålda enheter sjönk med 5% från 2,77 miljoner 2022 till 2,64 miljoner 2023. Enligt EHPA beror försäljningsminskningen på sjunkande gaspris i många länder, inflationskrisen med pressade hushållsekonomier och politisk osäkerhet där hushållen inte känner sig säkra på vilka spelregler som kommer att gälla framåt.

Nu hoppas alltså värmepumpstillverkarna på en kraftig skjuts från EU.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market