Bli en fullföljare!
Förändring, utveckling och förbättring går som bekant i perioder. Vi varvar ofta snabba framsteg med perioder av uteblivna resultat och stampande på stället. Vi kan se det i allt från projekt på arbetsplatsen, till vår egen strävan att lära oss en ny färdighet, nå ett hälsomål eller fixa drömjobbet.
Ur ett långsiktigt förändringsperspektiv är perioden när vi når en platå i utvecklingen viktigare än de gånger vi når snabba resultat. Varför? Jo, för när vi står och stampar, osäkra, oroade eller uppgivna, är det enkla sättet att undvika detta obekväma tillstånd att kasta in handduken och lägga ned. Vi slänger då bort det som vi har investerat och missar chansen att nå hela vägen fram. Hur undviker vi då att kasta in handdukar i onödan? Hur blir vi i stället stabila fullföljare?
En ökad förståelse för det naturliga i att uppleva platåer och perioder av motstånd kan inspirera oss att hålla ihop satsningen, öppna för nya lösningar och ta oss vidare. Två perspektiv hjälper oss på vägen. Det första är konceptet “kreativ spänning”, som introducerats av Peter Senge, världsledande inom organisatoriskt lärande. I boken The Fifth Discipline visar han hur gapet mellan vision och verklighet utgör ett slags kreativ spänning som driver oss framåt. Ju större gap, desto mer spänning. När spänningen blir större, vill vi instinktivt reducera den. Det kan göras på två sätt. Antingen sänker vi visionen, eller så lyfter vi verkligheten. Problemet är att det går snabbt och lätt att sänka visionen, men det tar ofta tid att lyfta verkligheten. Konsten att fullfölja innebär därför att lära sig leva med perioder av motstånd och uteblivna resultat, och se den platån som en språngbräda mot nästa högre nivå.
Det andra perspektivet utvecklades av psykologen Albert Bandura, och fokuserar på relationen mellan förväntningar och prestation. Bandura konstaterar att våra förväntningar är en bättre indikator på hur vi faktiskt kommer att prestera i framtiden, än våra tidigare resultat. Därför gäller det att hitta lagom höjd i våra förväntningar. Bandura har också visat hur förväntningarna har en tendens att öka i jämn takt över tiden, medan vår verkliga förbättringstakt kan vara minst sagt ojämn.
När vi kommer till en platå i vår utveckling blir vi därför lätt besvikna när vi plötsligt inte når våra förväntningar. Det känns motigt och vi riskerar att hamna i ett kristillstånd à la “nu får det vara slut med den här dieten. Jag får ändå inga resultat”. Eller “nu lägger vi ned det här kreativa projektet. Vi kommer ändå ingen vart”.
Detta är dock den absolut viktigaste punkten i förändringsprocessen. Här har du möjlighet att betrakta din situation som ett oöverstigligt hinder, eller som en möjlighet att nå nästa nivå. Du har valet att ge upp eller fortsätta.
Om du är medveten om hur det känns när den kreativa spänningen ökar och vet att det förr eller senare kommer en tillfällig platå i utvecklingen, höjer du sannolikheten för att du tar dig igenom. Ett effektivt sätt att utrusta dig för detta uppdrag är att redan på förhand tydliggöra vad du kan förvänta dig av en förändringsprocess, samt att hitta en uppsättning frågor som hjälper dig att hålla ångan uppe och skapa nya lösningar när det går tungt.
____________________________________________________________
Antaganden för fullföljare
1. Förändring sker i perioder.
2. En “platå” kommer förr eller senare.
3. Platån är den viktigaste perioden.
4. Osäkerhet, förvirring och rädsla är en del av förändring.
5. Det är lättare att sänka visionen än att lyfta verkligheten.
6. Det är mer tillfredsställande att lyfta verkligheten.
7. Genom att hålla ut och öppna för nya lösningar nås nästa nivå.
Frågor för fullföljare
1. Har jag nått en platå? Hur vet jag det?
2. Hur känns det att vara i en platåfas?
3. Har jag modet och tålamodet att uppleva platån en tid?
4. Är min prestation ändå inte bättre än när jag startade?
5. Kan jag se motgång som feedback för lärande?
6. Hur kan jag förändra min strategi för att nå nästa nivå?
7. Vilka nya resurser kan jag ta hjälp av?
__________________________________________
VECKANS BESLUT:
Välj ut ett projekt där du strävar efter att nå en vision eller specifikt mål. Fortsätt att fokusera på framsteg, men bestäm dig också för att göra dig redo för en eventuell platå i utvecklingen. Ta hjälp av förslagen intill och skapa en uppsättning konstruktiva antaganden och frågor. Om det sedan blir motigt är du rustad. Du är då en fullföljare som låter platån bli en språngbräda till nästa nivå!
Carl Lindeborg
Arbetar som föreläsare och coach inom ledarskap, hälsa och personlig utveckling i det egna företaget Energize, energize.nu. Han är civilekonom, NLP Master Practitioner och Advanced Personal Trainer. Tidigare har han arbetat som managementkonsult vid McKinsey & Co.
_________________________________
Fokus Förändring är över för den här gången. Vill du ställa frågor till Affärsvärldens coach, Carl Lindeborg?
Mejla till: halsocoach@affarsvarlden.se
Ett urval av frågorna kommer att publiceras i tidningen. Alla frågeställare är anonyma
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.