Borgar för börslyft

Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagens handel med stigande indexnoteringar, av omvärldsindikatorer att döma. Storbolagsterminerna i Frankfurt, London och Paris indikerade öppningar på +0,8 till +1,0 procent, med omkring tjugo minuter kvar till handelsstart.

New York-börsernas breda storbolagsindex S&P 500 avslutade tisdagen 0,7 procent högre än nivåerna som rådde vid Stockholms stängning i går. Vid tidpunkten för denna krönika sågs terminen för S&P 500 0,2 procent över sitt fair value från tisdagens stängning.

Asienbörserna noterades på morgonen sammantaget något stigande. Fastlands-Kina var dock ett negativt undantag och Tokyo-börsen höll helgstängt.

Vidare kan noteras att råoljepriserna återhämtat lite mark från sina nedpressade nivåer som påminner om de som sågs under finanskrisen 2008-2009. Brent-råoljans frontmånadstermin har stigit 1,1 procent till cirka 36,5 dollar fatet.

Stockholmsbörsens producenter och prospekteringsbolag inom olja, såsom Lundin Petroleum, Enquest och Africa Oil, kan vara värda att hålla ögonen på i inledningen.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelar ett godkännande för Astrazenecas Zurampic (lesinurad) i kombination med en så kallad xanthinoxidashämmare. Godkännandet avser behandling av förhöjda nivåer av urinsyra i blodet (hyperurikemi) vid gikt.

Kredithanteringsföretaget Intrum Justitia omförhandlar sin revolverande kreditfacilitet hos Nordea och Swedbank och utökar densamma med 2,5 miljarder kronor till totalt 7,5 miljarder kronor. Vid utgången av september 2015 låg facilitetens utnyttjande på cirka 1,8 miljarder.

Bostadsprojektören Magnolia Bostad köper ett Helsingborgsprojekt på 327 bostäder från Skanska och säljer det vidare till Alecta.

Magnolia räknar med att bostäderna som hyresrätter har ett totalt fastighetsvärde på cirka 550 miljoner kronor vid färdigställande. Inflyttning är planerad först från andra halvåret 2018. För Skanskas del bokas en order på 350 miljoner kronor i det innevarande fjärde kvartalet.

Bactiguard meddelar att en i augusti meddelad order från justeras ned på grund av att kunden, C.R. Bard, tillåtits revidera ned sitt behov. Det innebär att Bactiguards intäkter justeras ned med cirka 8 miljoner kronor.

BTS Group förvärvar affärsverksamverksamheten inom Australien-baserade Synergy, verksamma inom säljorganisationslösningar. Synergy har i genomsnitt omsatt 3 miljoner australiensiska dollar under senare år. Förvärvet väntas bidra positivt till BTS vinst per aktie under 2016.

Transplantationsbolaget Xvivo har fått sin andra tyska order på Xvivo Perfusion System, XPS.

Teknikföretaget Tagmaster har erhållit ett utvecklingskontrakt från en leverantör av signalsystem inom järnväg.

Från gårdagskvällens registrerade insynshandel kan noteras flera nya affärer från fastighetsbolagens insiders. Köp av stamaktier noteras från styrelseledamöter i Balder samt D Carnegie och i Hemfosa har fastighetschefen köpt. I Sagax fortsätter styrelseordföranden att sälja av preferensaktier samtidigt som en styrelseledamot sålt stamaktier.

Kasinospelsbolaget Cherry har erhållit operatörslicens av brittiska UK Gambling Commission.

Bränslecellsbolaget MyFC tecknar ett initialt exklusivt försäljnings- och distributionsavtal i Förenade Arabemiraten gällande laddaren JAQ. Partnern är en mobiloperatör.

Efter onsdagens session tar Stockholmsbörsens handel julledigt till och med måndagen den 28 december.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.