Börsen inledde på plus

Stockholmsbörsen inledde måndagen genom att sjunka knappa procenten i den inledande handeln. Stämningen förbättrades emellertid gradvis och vid lunchtid hade aktiemarknaden lyckats kravla sig över nollstrecket.

Getinge tillhörde måndagens absoluta vinnare efter att bolagets rapport för det andra kvartalet tagits emot positivt av placerarna.

”Det har varit lite väl deppigt den senaste tiden. Marknaden måste få mera vägledning innan börsen kan välja en tydlig riktning”, sade en mäklare till Direkt i en kommentar.

Klockan 13.30 hade OMXS30 avancerat 0,1 procent, eller 0,9 punkter till noteringen 775,0. Omsättningen uppgick till låga 2,8 miljarder kronor.

Sentimentet på aktiemarknaden har gradvis försämrats inför den kommande rapportperioden med hänvisning till att en återhämtning i den globala konjunkturen tar längre tid än väntat.

Nedgången triggades av att amerikanska sysselsättningssiffror för juni kom in sämre än väntat för cirka två veckor sedan, men enligt flera makroexperter går konjunkturförloppet år rätt håll.

”Det minskade amerikanska handelsgapet i maj öppnar för möjligheten att den amerikanska ekonomin faktiskt växte under det andra kvartalet”, skriver exempelvis före detta Bear Stearnekonomerna på RDQ Economics i en kommentar.

För svensk del kommer rapportperioden igång på allvar under den kommande veckan och först ut under måndagen var Getinge som visade upp ett resultat och en omsättning som var något bättre än förväntat.

Getinge spår också att resultatet före skatt, beräknat på rådande valutaläge, ökar med cirka 15 procent 2009. Orderingången i USA förbättrades därtill under andra kvartalet och den totala orderingången blev 12 procent bättre än SME:s förväntningar.

”Framför allt var det positivt att skuldsättningsgraden har kommit ned. Det har varit oro kring det. Tillväxten i orderingången var visserligen negativ, men den är bättre än i första kvartalet”, säger en analytiker till Direkt i en kommentar.

Aktien rusade drygt 4 procent.

Ett annat bolag att komma med rapport under måndagen var First North-noterade Formpipe, som sjönk drygt 4 procent trots att resultat och omsättning steg mer än motsvarande period föregående år.

Också small capbolaget Xano visade sina siffror för det första halvåret under 2009, där vinst vändes till förlust jämfört med samma period i fjol. Bolaget säger sig se en något ökad orderingång under juni månad. Aktien tappade 3,1 procent.

En annan aktie som drog till sig marknadens blickar under måndagen var Swedbank, som lånat ut 33 miljoner dollar till bankens dotterbolag i Ukraina, AT Swedbank och AT Swedbank Invest. Krediten är enligt ett pressmeddelande en underordnad kredit med en löptid på fem år. Swedbanks aktie föll 0,9 procent.

Bland övriga aktier hörde, som ofta under uppgångsdagar i Stockholm, cykliska papper till vinnarna. Till aktierna som steg mest denna gång fanns bolag som SSAB, SKF och Sandvik, medan banker tillhörde förlorarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.