Börsen: Köpsug efter IT – och telekom

Stockholmsbörsen hängde på uppgången i USA där de stora indexen steg kraftigt på torsdagskvällen. Mest sug var det efter aktier i telekom- och IT-företagen. Sax-index klättrade med 0,7 procent och Ericsson steg med 3 procent.

Efter rallyt på Nasdaqbörsen var intresset för telekom- och IT-aktier på topp när fredagens handel drog igång. Ericsson klättrade 3 procent till 48,10 kronor. Nokia gjorde också väl ifrån sig och steg med 2 procent till 227,50 kronor. Operatören Telia fick se sin aktie stiga med 2 procent och handlades till 46,90 kronor.

Bland vinnarna fanns dessutom IT-konsulten WM-data. Bolaget kommer med sin niomånadersrapport nästa vecka. WM-data som varit en favorit bland fondförvaltarna den senaste tiden steg med 5 procent till 23,60 kronor.

Den finsksvenska IT-konsulten Tietoenator steg för tredje dagen i rad efter onsdagens starka rapport som visade på god tillväxt och höga marginaler trots sackande IT-investeringar bland företagen. Tietoenator ökade med 3 procent. Aktien handlades till 245 kronor.

Andra IT-vinnare var Readsoft, Protect Data och IBS. Kursen i internetkonsulten Icon trycktes dock ned efter torsdagens meddelande om en komplicerad transaktion i syfte att sälja av bolagets reaförluster. Ledningen tonade också ned de tidigare så heta uppköpsryktena vilket fick aktien att backa med 8 procent till 7,10 kronor. Bland slagpåsarna på börsen fanns också Aspiro som rasade med 7 procent till 1,40 kronor.

Securitas vann på torsdagskvällen en seger när den amerikanska kongressens representanthus röstade för att privata säkerhetsbolag fortsättningsvis ska kunna övervaka säkerheten på flygplatser. Securitas dotterbolag, Globe, slipper därmed att kastas ut från de amerikanska flygplatserna och en försäljning på drygt 600 Mkr är räddad. Aktien steg med 3 procent till 186,50 kronor.

Kurserna i de klassiska svenska verkstadsföretagen höll sig kring nollstrecket. Detta trots att signalerna om vikande industrikonjunktur fortsätter att trilla in. Torsdagens rekordstora fall i inköpscheferna inköpsplaner följdes på fredagen upp av ett fall för det europeiska indexet. Atlas Copco steg med 1 procent till 200 kronor jämt. Sandvik var oförändrad på 224 kronor.

På torsdagen meddelades att Alfred Berg mäklat en post på närmare 5 procent av kapitalet i Sandvikdottern Seco Tools. På fredagen flaggade Föreningssparbankens fondbolag Robur ned i enlighet med sin policy att minska sina riktigt stora innehav. På sikt kan det förbättra likviditeten i aktien. Hittills på fredagen hade dock inget avslut gjorts. Försvarsföretaget Saab är på väg att sälja resterna av Kockums, det 25-procentiga innehavet i tyska ubåtsvarvet HDW. Dagens Industri skriver att Saab utnyttjar en säljoption och prislappen skulle vara 1,6 miljarder kronor. Aktien steg med 1 procent och kostade 86,50 kronor.

De tekniska konsulterna har bra tider. Scandiaconsult är inget undantag och upprepade på fredagen i samband med rapporten sin prognos om att efterfrågan bedöms bli god under resten av året. Aktien var oförändrad. Det var också Ångpanneföreningens aktie. Detta trots att storägaren SEB vädrade sitt missnöje i morgonpressen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.