Börsfallet håller i sig

Vinstvarningar och sparpaket från bolag som SKF, Elanders och Lammhult bidrog till att pressa börsen på tisdagen. Vid 14-tiden var nedgången cirka 0,5 procent.

Stockholmsbörsen var lätt sjunkande vid lunchtid på tisdagen och gick något svagare än de ledande europeiska börserna som hade en mer oregelbunden tendens.

”Värderingarna börjar bli något utmanande efter den uppgång som varit från i mars. Det är en till två veckor kvar till rapportperioden och ingen vågar riktigt gå in och lyfta upp index över de nivåer som varit i den senaste trendkanalen”, säger Lars Drougge, analyschef på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 800,5. Omsättningen uppgick till 4,2 miljarder kronor.

Enligt SME Direkts månadsvis rullande prognos för OMXS30-bolagen exklusive Investor steg det rullande p/e-talet för OMXS30 till 15,7 under förra veckan.

SKF B sjönk 2,3 procent till 96:50 kronor. Bolaget meddelade innan öppning att det vidtar ytterligare åtgärder för att både anpassa tillverkningen till den lägre efterfrågan och för att accelerera förflyttningen av produktion till mer snabbväxande marknader i världen.

Kostnaderna för SKF:s omstruktureringar uppgår till cirka 700 miljoner kronor av vilka cirka 480 miljoner kommer att tas under andra kvartalet och återstående under tredje kvartalet. Besparingarna från dessa åtgärder kommer att bli cirka 300 miljoner per år när de är fullt införda i mitten av 2010.

”Åtgärderna berör i huvudsak division Automotive, men görs tvärs över alla divisioner och indikerar en fortsatt utbredd svaghet i efterfrågan”, skriver Citigroup i en kommentar.

H&M B tappade 1,0 procent till 387 kronor. Credit Suisse har sänkt rekommendationen för H&M till neutral från tidigare outperform men höjt riktkursen till 350 kronor från 325 kronor. Även om Credit Suisse endast gjort mindre estimatförändringar anser banken att värderingen är alltför utmanande givet osäkerheten kring efterfrågenivåerna.

Orexo steg 3,7 procent till 36:60 kronor efter att bolaget meddelat att cancerläkemedlet Abstral är redo för lansering i Frankrike den kommande månaden, vilket var tidigare än bolaget beräknat.

Eniro backade 4,2 procent till 6:90 kronor. Sektorkollegan Yell föll 11 procent i London efter att ha meddelat att det för samtal med långivare om refinansiering. Yell upprepade även prognosen om att det brutna räkenskapsårets första kvartals ebitda-resultat kommer att sjunka med 20 procent.

MTG B ökade 3,5 procent till 224:50 kronor medan Getinge B var 1,0 procent ned till 103:25 kronor. Imorgon, onsdag, tillkommer MTG och Getinge i OMXS30 medan Eniro faller bort.

Lammhults B föll 7,9 procent till 35 kronor efter att bolaget varnat för att rörelseresultatet under det andra kvartalet väntas landa på mellan minus 7 och minus 10 miljoner kronor.

Elanders B var 8,1 procent ned till 29:40 kronor. Carl Bennet, huvudägare tillika styrelseordförande i Elanders, flaggade i tisdagens upplaga av Dagens Industri för att rapporten för det andra kvartalet, som släpps den 14 juli, blir svag.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.