Laddar

Burlöv spekulerar

I Burlövs kommun är alla aktiespekulanter. Kommunen harplacerat motsvarande 7.000 kronor per invånare ifastighetsbolaget Wihlborgs. Risktagandet är för högt, enligtkommunens revisorer.

Lilla Burlövs kommun i Skåne med drygt 14.500 invånare har enstor aktiepost i Wihlborgs, motsvarande 3,6 procent av kapitalet(före Wihlborgs samgående med Storheden). Värdet på aktier ochoptioner är nu ungefär 70 miljoner kronor. Placeringen iWihlborgs är kommunens enda aktieplacering av betydelse i ettnoterat bolag.

Betryggande säkerhet?

Nu har kommunens revisorer opponerat sig mot bolagets exponeringmot ett enda bolag och menar att risktagandet vida överstigerdet som föreskrivs i Kommunallagen, kommunerna och landstingenskall förvalta sina medel på ett sådant sätt att krav på godavkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses. Historiengår tillbaka till början av 1960-talet, då Burlövs kommuntillsammans med byggföretaget SIAB startade ett fastighetsbolagför industrifastigheter. Tanken var att man härigenom skullefrämja näringslivet i regionen. Bolaget, som hette Exab,noterades på börsen i slutet av 1980-talet. Exab bytte sedermeranamn till M2 Fastigheter.

I början av 1997 lade Wihlborgs ett aktie- och optionsbud på M2Fastigheter. Parallellt erbjöd huvudägaren ett kontantalternativ.Burlövs kommun accepterade aktiealternativet i erbjudandet ochblev därefter stor aktieägare i Wihlborgs.

FELAKTIG BILDEnligt Riksskatteverkets rekommendationer är ett sådantaktieutbyte att betrakta som försäljning respektive köp iskattehänseende. Rimligtvis borde resultaträkningen för 1997spegla detta och visa en reavinst i storleksordningen 100miljoner kronor, men det gör den inte. I redovisningen harkommunen inte behandlat aktiebytet som försäljning och köp, utanbehållit det historiska anskaffningsvärdet på ungefär 6 miljonerkronor. Sammantaget ger det en felaktig bild av kommunensresultat och ställning.

Dessutom har man valt att ta upp en liten del av aktierna somomsättningstillgångar, men det mesta som anläggningstillgångar.Det senare har förmodligen sitt ursprung i att aktieposten frånbörjan var kommunal verksamhet.

Revisorerna menar emellertid att aktieinnehavet bör tas upp somen omsättningstillgång, eftersom det inte längre finns någonanknytning till den ursprungliga kommunala verksamheten. Därförär aktieinnehavet en ren placering – kommunen ägnar sig åtaktiespekulation.

2.000 kronors förlust

Placeringen i Wihlborgs har inte varit någon lyckad affär. Sedankommunen bytte sina aktier i M2 Fastigheter mot aktier ochoptioner i Wihlborgs har marknadsvärdet sjunkit med ungefär 30miljoner kronor, vilket innebär en förlust per invånare om 2.000kronor. Hälften av värdetappet hade skett vid årsskiftet, vilketäven det borde ha varit synligt i resultaträkningen. Placeringenstrider även mot kommunens egen placeringspolicy beslutad ifullmäktige. 1993 slog fullmäktige fast att placering avöverlikviditet ska ske i räntebärande papper. Genom attacceptera Wihlborgs erbjudande har kommunen i stället valt attfortsätta placera tungt i ett skånskt fastighetsföretag.Exponeringen mot ett och samma tillgångsslag i en och sammaregion består även av direktägande i ett eget bostadsbolag medfastigheter till ett värde av 400-500 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.