Bygg din egen IT-fond

För bara 460 kronor kan du skapa en egen IT-fond, som följerIT-index. Affärsvärlden förklarar här hur man gör.

Lockas du av vissa IT-aktiers fantastiska kursutveckling, menvåndas samtidigt för att välja enskilda aktier? Du kanske intehar tid och möjlighet att följa alla bolag tillräckligt noga? Dåkan du bygga en egen IT-indexfond. Utbudet av IT-fonder ärdessutom litet (se artikel sidan 41) och en egen IT-indexfondkan vara ett alternativ till befintliga fonder, som dessutom ärdyrare.

Genom att köpa samma andel av respektive aktie som iAffärsvärldens nya IT-index kan även vanliga sparare skapa enaktieportfölj som skuggar den svenska IT-marknaden. På så sättkrävs varken analysförmåga eller heta börstips. Det hela ärmöjligt eftersom IT-index, precis som de flesta andra börsindex,är vägt. Det betyder att börsbolagen påverkar index iförhållande till sitt börsvärde.

HEMMABEROENDEAffärsvärldens IT-index har stigit med 40 procent sedan börjanav året samtidigt som Generalindex stigit med tre procent. Desvenska IT-bolagens hemmaberoende har gjort att dessa stått emotsensommarens kris på världens finansiella marknader bättre än destora exportberoende företagen som driver Generalindex. Historiasäger emellertid mycket lite om framtiden och den som bygger enIT-indexfond ska inte räkna med samma avkastning framöver.Affärsvärldens IT-index, där telekommunikationsbolagen inteingår, består av 28 bolag. Datakonsulten WM-data är detbörsvärdemässigt största bolaget och står för närmare 40 procentav IT-index och har därför det största inflytandet. 28 olika IT–bolag är väl många och ger mycket små investeringar i vissaaktier. Genom att exkludera alla IT-bolag som svarar för mindreän en procent av IT-index minskas antalet bolag till 16, men manfår ändå med 93 procent av IT-bolagens samlade börsvärde.Tabellen härintill visar exakt hur många aktier i varje bolagsom behövs för den som vill investera 100.000 kronor. De årligautdelningarna från bolagen kan i framtiden användas för attjustera fonden så att den inte avviker alltför mycket frånAffärsvärldens IT-index.

BILLIGASTE BANKENDen bästa mäklaren för den som på billigaste sätt vill bygga enegen IT-indexfond är Stadshypotek Bank. Det beror på attStadshypotek Bank, till skillnad från andra mäklare, tar ut sinaavgifter per ordertillfälle och inte per order. Det procentuellacourtaget är 0,2 procent och minimicourtaget är 100 kronor. Detär således möjligt att vid ett och samma tillfälle köpa aktier i16 olika bolag för sammanlagt 100.000 kronor och få detprocentuella courtaget räknat på hela affären, alltså 200 kronortotalt eller 12,50 kronor per order. Dessutom tillkommer endepåavgift på 260 kronor per år. Motsvarande kostnad för denbilligaste IT-fonden är 1,4 procent av fondvärdet varje år. Detär inte något problem att köpa ett litet antal aktier. Möjligenkan det vara en nackdel att inte handla i jämna börsposter närdet rör sig om så här pass små bolag. Generellt har emellertidIT-aktierna hög omsättningshastighet, vilket talar för att mankan hitta köpare och säljare även till små poster.

KÖPER TILL BÄSTA MÖJLIGANackdelen med Stadshypotek Bank är att en order måste lämnasföre klockan 10.30, annars utförs ordern först nästa dag. Såsker för att Stadhypotek samlar ihop alla order i en viss aktieoch gör en affär i varje aktie per dag till bästa möjliga kurs.Av den anledningen går det inte att limitera ordern (det villsäga bestämma en övre kurs vid köp respektive undre vidförsäljning) och har man otur, vilket finns en viss risk för ismå bolag, går det bara att hitta en motpart med mycketofördelaktiga villkor just den dagen.

IT-aktierna står bara för 2,4 procent av Stockholmsbörsen. Enmycket liten andel alltså och därför bör en placering i en IT–indexfond vara en liten del av placerarens totala investeringför att inte exponeringen mot en högriskbransch ska bli för stor.Genom att bygga en IT-indexfond blir risken ändå mindre än omman köper enskilda IT-aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF