Creades krossade av index: Substansvärdet oförändrat i första kvartalet

Investmentbolaget Creades substansvärde var oförändrat under årets första kvartal, samtidigt som Stockholmsbörsen, mätt med OMXSGI, ökade med 8 procent under samma period.
Creades krossade av index: Substansvärdet oförändrat i första kvartalet - ALTERNATIVA FAKTA
Investmentbolaget Creades med huvudägare Sven Hagströmer. Foto Fredrik Sandberg / TT.

”Vi ligger därmed klart efter såväl vår absoluta målsättning om att leverera en avkastning om minst 7,5 procent på årsbasis som vårt relativa mål om att leverera en avkastning över index”, konstaterar vd John Hedberg.

Substansvärde per aktie låg på 67 kronor (69).

Rörelseresultatet blev -48 miljoner kronor (490).

Resultatet före och efter skatt var -39 miljoner kronor (495). Resultat per aktie uppgick till -0,29 kronor (3,65).

Creades noterade innehav ökade under kvartalet med 1 procent, men det var en del betydande förändringar för enskilda innehav både på upp- och nedsidan. De onoterade innehaven avkastade -6 procent och beskrivs med undantag för utvecklingen i Apotea (+18%) som en besvikelse. Det är framför allt Instabee med -21 procent och StickerApp med -10 procent som förklarar den negativa utvecklingen på totalen, skriver Creades.

John Hedberg skriver att trots årets svaga inledning finns det vissa skäl för optimism inför resten av året. Han pekar på att bolaget sedan inledningen av 2022 genomlevt en period där marknadsfaktorer i form av räntehöjningar, rotation från småbolag mot storbolag och försvagad konjunktur huvudsakligen påverkat negativt.

”Under inledningen av 2024 tycker vi oss se vissa tecken på att denna motvind inte bara avtar utan även är på väg att vända. På motsvarande vis har vi sedan 2022 haft ett antal bolagsspecifika utmaningar i form av komplexa samgåenden, ledningsgruppförändringar och post-pandemisk växtvärk som vi nu i allt högre utsträckning adresserat och lyckats vända. Så trots beredskap för att ytterligare motgångar och köldsmockor kan komma lämnar vi årets första kvartal med en tilltagande förvissning om att vi går mot ljusare tider – meteorologiskt såväl som
kommersiellt”, avslutar Hedberg sitt vd-ord.

Creades, Mkr Q1-2024 Q1-2023 Förändring
Rörelseresultat -48 490
Resultat före skatt -39 495
Nettoresultat -39 495
Resultat per aktie, kronor -0,29 3,65
Substansvärde per aktie, kronor 67 69 -2,9%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder