Före spanska kraschen: operatören varnade för ”andelen förnybar el”

Redeia, som kontrollerar Red Electrica, Spaniens motsvarighet till Svenska Kraftnät, varnade i sin årsredovisningen 2024 för frånkopplingar på grund av den höga andelen förnybar energi. Organisationen pekade även på riskerna med nedläggning av kärnkraft och kolkraft.
Före spanska kraschen: operatören varnade för ”andelen förnybar el” - cs-nv-riksgalden (12)
Foto: TT / Alvaro Barrientos / Manu Fernandez

Redeia, som är moderbolaget till Red Electrica, Spaniens motsvarighet till Svenska Kraftnät, påtalade så sent som i februari i år riskerna för frånkopplingar och relaterade problem. Det framgår av organisationens årsredovisning för 2024 där man anger följande som en potentiell risk:

“Den höga andelen förnybar elproduktion utan att nödvändiga tekniska förutsättningar finns på plats för att hålla dem i drift vid störningar kan orsaka avbrott i elproduktionen, vilket i vissa fall kan bli allvarligt och därmed rubba balansen mellan produktion och efterfrågan samt påverka elförsörjningen avsevärt och, indirekt, företagets anseende.”

I samma dokument varnar man också för att:

“Nedläggningen av konventionella produktionsanläggningar såsom kol-, kraftvärme- och kärnkraftverk (till följd av regulatoriska krav) leder till en minskning av elsystemets säkra produktions- och balanskraft, liksom dess robusthet och svängmassa.”

Orsaken till det inledande fallet som sedan orsakade en kedjereaktion i Spaniens elsystem är osäker, men enligt Reuters är det belagt det var knutet till elproduktion från solceller. Svenska Kraftnät har förklarat för Affärsvärlden att dominoeffekter sedan kan infinna sig där annan elproduktion stängs ner.

“Svåra att hantera”

Den spanska elnätsoperatören påtalar också på sin hemsida att en växande andel sol och vind medför utmaningar som man försöker adressera:

“Red Electrica fortsätter att förbättra funktionaliteten i sitt kontrollcenter för förnybar energi och bidrar med nya lösningar för systemdrift i syfte att säkert integrera dessa, som är svåra att hantera.”

Behovet av bättre överföring

Red Electrica skriver även på sin hemsida att en växande andel förnybar energi ställer ökade krav på överföringskapacitet:

“… EU:s färdplan för 2050 kräver en successiv utveckling av elektrifiering och supernät, vilket innebär överstatliga nät med hög överföringskapacitet över långa avstånd, och som kan hjälpa till att balansera de svängningar som är inneboende i förnybar energi.”

Växande sol, stabiliserad vind

Det spanska elsystemet har en hög andel väderberoende elproduktion i jämförelse med övriga Europa. Andelen vindkraft har emellertid varit oförändrad under en längre tid medan andelen solkraft har sexfaldigats då den gått från 3,5% 2019 till över 20% 2024.

Spansk solkust

Andelen vindkraft är förvisso hög i Spanien, men landet sticker främst ut genom att man har Europas högsta andel solkraft i sitt elsystem.

Elnätet är eftersatt

Den snabba expansionen av väderberoende elproduktion har ägt rum samtidigt som det spanska elnätet är eftersatt. Enligt Morningstar är situationen värre än i andra länder. Regleringar och en frånvaro av inflationsindexering har medfört att avkastningen på investeringar i elnätet har varit för låg.

Den iberiska energi-halvön

Spanien och Portugal beskrivs ofta som en “energi-ö”. Det finns kablar mellan Spanien och Frankrike, men kapaciteten för elöverföring är enligt New York Times minimal jämfört med volymerna som skiftar mellan Tyskland och dess grannländer.

Den exakta orsaken till Spaniens blackout är ännu inte identifierad. Det är dock tydligt att Spaniens elnätsoperatör har varnat för riskerna med en växande andel väderberoende elproduktion och nedläggningen av planerbar elproduktion.

Läs mer:

Svenska Kraftnät om spanska strömavbrottet

Solcellernas solförmörkelse – konkurserna ökade 57% i första kvartalet

Vansinnig Ebba Busch hotar hålla planerad elkabel till Tyskland som gisslan

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.