Danskes estniske ex-vd försvunnen – ”Risk att hans liv är i fara”

Danske Banks förre estniske vd, Aivar Rehe, försvann under måndagen under en joggingtur. Enligt ett uttalande från estnisk polis finns skäl att befara att hans liv är i fara, rapporterar Bloomberg.
Danskes estniske ex-vd försvunnen – ”Risk att hans liv är i fara” - danske-litauen-700_binary_6972467.jpg

Aivar Rehe tog inte med sig hunden eller mobiltelefonen, något som pekar i riktning mot att den förre bank-vd:n inte försvann av egen fri vilja, enligt estniska polisens talesperson Kristjan Lukk.

Polisen har fokuserat sökandet efter den förre bank-vd:n till områden närliggande hans hem, som omgärdas av “ett relativt stort skogsområde” som ännu inte helt avsökts.

“Vi har fått vissa tips från allmänheten om att han setts på andra platser i Tallinn, tips som dock inte renderat i något substantiellt”, sade polistalespersonen.

Det finns i nuläget ingenting som indikerar att han ska ha lämnat landet.

Den estniska filialen utgjorde kärnan i den penningtvättsskandal som härjat banken de senaste åren och som lett till halverat börsvärde och koncernchefsavsättning. Även Swedbank har dragits in härvan av misstänkta transaktioner, för svensk del på upp till omkring 1.000 miljarder kronor via baltiska verksamheter. Enligt Danske Banks egen utredning kan upp till totalt 2.000 miljarder kronor ha tvättats åt korrupta ryska potentater och affärsmän.

Utredningar pågår i minst sex länder mot Danske Bank, men Aivar Rehe har vid upprepade tillfällen hävdat att Danske Banks interna kontrollsystem varit adekvata och tillräckliga, tvärt emot bankens interna utredning i ärendet. Han har också förnekat att han ska ha mottagit mutor som en del i upplägget kring den estniska filialen.

Aivar Rehe avpolletterades av estniska finansinspektionen 2015 när härvan började nystas upp. Han tillsattes som ansvarig i verksamheten av Sampo 2006. Den finska banken ägde då den problematiska portfölj som 2007 förvärvades av Danske Bank. Han var inte en av de tio tidigare anställda som greps i december eller bland de som förklarats misstänkta för brott, enligt Bloomberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF