De vill skapa intresse för supermaterialet

PODCAST KAPITALET. När grafen uppfanns spåddes materialet kunna revolutionera industrin, men än så länge är det tyst. Journalisten Jon Thunqvist har tagit reda vad som hände, och träffar ett par förhoppningsfulla svenska entreprenörer. 
De vill skapa intresse för supermaterialet - kapitalet_binary_6843042.png

 

Det är ett atomlager tunt, försvinnande lätt men ändå 200 gånger starkare än stål. Och just det – det leder ström långt bättre än dagens ordinära halvledare. Upptäckten av grafen i början av 2000-talet väckte stora fantasier inom industrin, och skulle ge upphovsmännen Nobelpriset i fysik 2010. Men sedan dess har det varit förhållandevis tyst om supermaterialet. Nu, å andra sidan, bubblar det lite ute i näringslivet. Tennisracket och cykeldäck med grafen i konstruktionen, som ett exempel, finns redan i marknaden. 

“Jag följer inte idéerna varje dag, men ofta stöter vi på folk som frågar vad vi kan göra, och som berättar vilka produkter de har, vilka utmaningar de har, och om det finns någonting som grafen skulle kunna göra för att åtgärda detta”, säger Helena Theander, chef för SIO Grafen, ett forskningsprogram på Chalmers. I nästa steg, tror hon, kommer vi att få se materialet i form av ytskikt. “Det är relativt lätt när du har en fungerande process att skala upp den, så att man kan använda grafen för att skydda mot gaser, kemikalier eller vätska för att slippa korrosion”, säger hon.

SIO Grafen har satt upp målsättningen att Sverige 2030 ska vara bland världens tio främsta länder på området, och att de första kommersiella produkterna ska finnas på marknaden under 2017. I dagsläget har ett femtiotal företag fått medel genom projektet. Ett företag som hoppas få användning av materialet är Saintpro, som bland annat har patent på en hopfällbar sköld. “Grafen är dyrt att framställa, men fördelen är att du kan få ett mycket lättare och starkare material som blir enklare att tillverka”, säger Roro Yakoub på Saintpro.

<span class='js-extra-html' data-iframe='’>

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF