Den stora striden
När traditionstyngda börser skall reformeras är det bra att haen stark yttre kraft som kan slå näven i bordet. I 1930-taletsUSA var det president Roosevelt som tvingade på Wall Street enfinansinspektion med hårda nypor. I Storbritannien på 1980-taletvar det Margaret Thatcher som luckrade upp särintressena med BigBang. Och nu är det den annalkande valutaunionen som liggerbakom en blixtrande snabb strukturomvandling av börserna iEuropa.Golvhandel håller på att bli en historisk relik i Europa,men den är fortfarande en etablerad företeelse i USA. Visserligennärmar sig nu elektroniska Nasdaq och traditionella Amexvarandra, men ändå är konservatismen stark på andra sidanAtlanten. Där finns tradingtekniker (kursavslut i sextondelar istället för i decimaler) och noteringsregler (förbud mot attflytta till en annan börs) som inte existerar i Europa. EMU göratt allt måste hända på en gång på de europeiskamarknadsplatserna. Anpassningen till EMU skall ju ske samtidigtmed omläggningar till följd av millenieskiftet och med derationaliseringskrav som ställs av den hårdnande konkurrensenfrån elektroniska system som det Reutersägda Instinet. Instinetär ett transaktionssystem där institutioner kan handla direktutan att behöva använda mäklarfirmor.
HÅRD STRIDEn hård strid utkämpas om vilka marknadsplatser som ska blicentra för handeln i börshandlade optioner och terminer(derivat) som avser räntor respektive aktieindex. Insatserna ärhöga. Den eller de börser som får de största handelsvolymernainom räntederivat och aktieindexderivat blir, per definition,mycket viktiga finansiella centra.
Det händer mest på räntesidan. Här har handskarna åkt av mellanå ena sidan konstellationen Eurex, bestående av de tyska ochschweiziska derivatbörserna DTB och SOFFEX och med stöd avfranska MATIF, och å andra sidan brittiska London InternationalFinancial Futures Exchange (LIFFE). DTB har idag 70 procent avhandeln i det viktigaste europeiska ränteterminskontraktet, somavser 10-åriga D-mark. För ett år sedan var det denLondonbaserade marknaden som hade 70 procent.
DTB lockar med låga eller obefintliga avgifter, med paneuropeiskbredd i Eurexalliansen och med ett användarvänligt elektronisktsystem. Frankrike puffar för sin högeffektiva obligationsmarknadunder beteckningen Europlace. LIFFE har kvar sitt storatradinggolv – ett färggrant spektakel som ger snabborderexekution men också höga kostnader. LIFFE är också pressatav att Storbritannien beslutat sig för att stå utanförvalutaunionen tills vidare.
Men LIFFE har inte givit upp. Den senaste veckan har LIFFE tagitett antal tuffa beslut. I efterhand kan man säga att de beslutenborde ha tagits för flera år sedan, säger en före detta chef vidbörsen till Affärsvärlden. Elektronisk handel ska starta islutet av 1999, vilket sannolikt innebär slutet för golvhandeln.Den 30 april introducerar LIFFE också det första börshandladekontraktet i euro. Vidare har avgifterna sänkts.
FÖRDEL LONDONDet som talar för LIFFE, om nu börsen håller uppe sittreformtempo, är att praktiskt taget alla derivathandelnsstödfunktioner finns i London, antingen hos investmentbankernasjälva eller hos konsulter. Det gäller IT, produktutveckling,riskhantering, juridik, med mera.
På aktiefronten är temperaturen något lugnare. Det är nämligenmycket vanligare att placerarna handlar i räntederivat än att desatsar på aktieindexderivat. Det finns en livlig derivathandel iEuropa som avser enskilda aktier. Det är mycket mer sällsynt atthandla i derivat som avser hela börsindex. Men om och närhandeln kommer igång – och det lär den göra när exempelvisindexfonderna får ett genombrott – blir indexderivaten mycketviktiga. Trenden i europeisk aktiehandel kommer säkert att gåmot paneuropeiska portföljer indelade efter branscher. Detskapar efterfrågan på mycket stora index, för eurozonen och förhela Europa. Den börs som kapar åt sig det rätta indexet kanräkna med att bli magnet för aktiehandel från placerare överhela världen.
RÄNTEPRODUKTER DOMINERARIdag är ränteprodukter helt dominerande på LIFFE, DTB och MATIF(till skillnad från OM och SOFFEX som har den mesta omsättningeni aktiederivat). DTB och MATIF ägs emellertid av aktiebörserna iFrankfurt respektive Paris och ser tillväxtpotential iaktieindexderivat.
Det är därför Eurex har lierat sig med indexleverantören DowJones medan LIFFE har valt ut konkurrenten FT/Eurotop. Somframgår av tabellen här nere är inget av de utvalda indexensärskilt populära hos fondförvaltarna. Å andra sidan bör detbetonas att det är skillnad på index och index. De fyller delvisolika syften. Den tekniska specificeringen för ett börshandlatindex är ofta strängare än vad den är för rena jämförelseindex.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.