Dometic till börsen i år

Dometic, som bland annat tillverkar kylskåp till husbilar, husvagnar och andra fordon, bekräftar på måndagsmorgonen att man förbereder en börsnotering på Stockholmsbörsen under resterande del av 2015, vars ansökan godkänts av börsen givet att sedvanliga villkor uppfylls.

I noteringen kommer dels Dometics huvudägare private equity-fonden EQT V, att sälja aktier men det blir också en nyemission. Dometic väntas tillföras cirka 4,6 miljarder kronor, vilket kommer användas till att ”reducera bolagets skuldsättning och ge ytterligare finansiell flexibilitet”.

Det framgår av ett pressmeddelande.

I samband med noteringen avser Dometic även refinansiera befintliga långfristiga lån och andra låneinstrument, samt till fullo lösa in sina seniora så kallade PIK-lån.

Under den rullande 12-månadersperioden till och med september omsatte Dometic 11,2 miljarder kronor (8,8) med en justerad ebit-marginal om 13 procent (12).

EQT V avser även efter noteringen inneha ”en betydande ägarandel i” Dometic. Stockholmsnoterade Investor har en ägarandel om 19 procent i EQT Holdings, som förvaltar EQT:s fonder. Därtill är Investor sponsorinvesterare i de enskilda fonderna, så som EQT V.

Dometics styrelse har antagit följande finansiella mål på medellång och lång sikt under en konjunkturcykel:

* Nettoomsättningsökningen ska vara 5 procent, mätt i konstant valuta och exklusive ”större” förvärv

* Rapporterad rörelsemarginal (ebit) ska vara lägst 15 procent

* Bolaget ska dela ut lägst 40 procent av nettoresultatet

* Nettoskuld/ebitda-kvoten ska hållas kring 2,0x

Aktierna kommer att erbjudas till institutionella investerare i Sverige och internationellt, samt till allmänheten i Sverige.

Jefferies International Limited, SEB och Morgan Stanley är joint global coordinators och joint bookrunners i samband med noteringen. Carnegie och UBS är joint bookrunners och Handelsbanken är co-lead manager.

Lazard är finansiell rådgivare till Dometic och huvudägaren EQT V.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.