EGNA AKTIER: Se upp med spreaden

Problemet med stor skillnad mellan börsens köp- och säljkurserhar minskat, men fortfarande finns 27 börsbolag som i snitt harmer än tre procent spread.

Förra veckan uppmärksammades att Stadshypotek Bank erbjudermycket billiga aktieaffärer för småsparare, men att de inte gernågon möjlighet till limiterade order (att limitera innebär attman anger ett högsta pris vid köp och ett lägsta pris vidförsäljningar).

Men för vilka aktier är detta ett problem? En omständighet somökar risken att en affär utan limit blir dålig är om aktiensbetalkurs svänger kraftigt. Svängningar beror antingen påföretaget (verksamheten är riskabel eller bolagets finansiellaställning är svag) eller på att handeln i aktien är för liten(låg omsättning brukar orsakas av att för stor del avaktiekapitalet ligger hos ett fåtal storägare eller av attantalet aktier är för litet).

Låg omsättning ger dessutom, förutom större svängningar iaktiekursen, ofta större skillnad mellan aktiens köp- ochsäljkurs (vilket brukar kallas spread). Om intresset för enaktie är lågt så är det få eller ingen mäklare som bryr sig omatt ha aktier i lager och ställa kurser i aktien.

Stockholmsbörsen bevakar löpande spreaden för alla börsaktier,och publicerar resultaten varje månad. Deras statistik visar attproblemet har minskat. 1994 var det 89 börsaktier som hade engenomsnittlig spread på över tre procent, men förra året hadedet antalet halverats.

Men fortfarande är det många ganska välkända bolag som har såstor skillnad mellan köp- och säljkurs. Även om man rensar bortdet minst omsatta aktieslaget hos de börsbolag som har mer änett aktieslag noterat, så var det 1996 hela 27 olika aktier somi snitt hade en spread på över tre procent, se tabellen. Storspread är ytterligare ett skäl att vilja limitera aktieaffärer.Om man betalar tio procent extra vid köpet så minskar ju chansenatt få en god avkastning på placeringen. Dessutom är spreadenofta ett slags dolt courtage. Inte så länge affärerna på börsengörs direkt mellan två slutkunder, men det blir allt vanligareatt mäklarna gör affärer ur eget lager. Det är då troligt attmäklarna systematiskt köper till köpkurs och säljer tillsäljkurs. Detta drabbar främst små kunder som inte limiterarsina order.

Sparindikatorn räknar med att en småsparare i genomsnitt drabbasav en procent sämre kurser. Motiveringen är dels den ovandiskuterade skillnaden mellan köp- och säljkurserna på börsen,dels en tendens att affärerna görs vid fel tillfälle eftersomsmåsparare i genomsnitt är sämre informerade och mindre kunnigaän de professionella förvaltarna.

Denna extra procent i dold kostnad är huvudorsaken till att Egnaaktier, aktiv på sidan 9 i Sparindikatorn (varje aktie behållsett år innan den säljs) ger ett så dåligt resultat. Men för densom köper och behåller sina aktier 10-20 år spelar inte spreadennågon större roll. Dessutom är det skattemässigt fördelaktigtatt inte realisera gjorda vinster (extra avkastning påskattekrediten).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.