ELDON: Snabb tillväxt

Trots den kraftiga kursuppgången ser Eldonaktien fortfarandeattraktiv ut.

Förklaringen är bättre tillväxt för huvudprodukterna. Eftermellanåret 1996 pekar vinstkurvan åter uppåt i det OTC-noteradeverkstadsföretaget Eldon. Lägre volym och kostnader förnysatsningar och inre strukturarbete gjorde att lönsamheten föll1996. Försäljningen minskade med bortåt sju procent till ca 1,7miljarder kronor och vinsten med 25 procent till ca 95 miljonerkronor. Försämringen skedde dock från hög nivå; 1995 var ettrekordår för Eldon.VD Åke Skeppner har betecknat 1996, Eldons75:e verksamhetsår, som ett år av konsolidering, effektiviseringoch nysatsningar. I så fall kommer nu belöningen, förstärkt avpositiva konjunktursignaler. Halvårsbokslutet, som publiceradesföredömligt snabbt, redan i mitten av juli, visade på en kraftigåterhämtning. Omsättningen steg med 15 procent till nära enmiljard kronor och vinsten efter finansnetto med över 50 procenttill ca 77 miljoner kronor. Vinstmarginalen har förbättrats ochär nu högre än den var 1995.

Den positiva trenden talar för att 1997 blir ett nytt rekordår.Affärsvärldens vinstprognos är drygt 19 kronor per aktie efterberäknad skatt. Eftersom konjunkturen är på väg upp börresultatet förbättras ytterligare nästa år.

Eldons goda tillväxtutsikter uppskattas av börsen. Kursen harstigit i år med över 70 procent. Trots detta är det inte svårtatt räkna hem kursen. På nivån 260 kronor är p/e-talet 13-14,vilket är långt under genomsnittet för verkstäderna. För 1998 ärp/e-talet endast omkring 11-12. Det är lågt.

Växande efterfrågan, effekten av förvärv och lanseringen av nyaprodukter gör Eldon till ett tillväxtföretag på marknader därkonkurrensen bitvis är hård. Koncernens tre affärsområden haralla rapporterat högre volym och förbättrat resultat för förstahalvåret 1997.

Snabbast växer nu biltillbehör, som är det största affärsområdetmed omkring hälften av koncernomsättningen. Eldon har profileratsig på produkter som ger bilen nya lastegenskaper, vilket är entillväxtmarknad. Det gäller de allt populärare takboxarna,liksom lasthållare och cykel- och skidhållare. I USA ökadeexempelvis försäljningen av takboxar med 30 procent i fjol.Varumärkena är Thule, Jetbag och Jetrak. Dessutom levererarEldon originaltillbehör till vissa biltillverkare.Tillverkningen sker vid fabriker i Sverige, Tyskland, USA ochStorbritannien.Affärsområdet vagnar svarar för drygt 20 procentav Eldons omsättning. Produkterna är släpvagnar och dragkrokar.Tillverkningen sker vid fabriker i Sverige och Danmark. Eldondriver också en framgångsrik och troligen mycket lönsamuthyrningsverksamhet under namnet Eldon Rental.

Det tredje affärsområdet är kapslingar, som svarar för omkring30 procent av omsättningen. Produkterna är plåtskåp förinkapsling av elutrustningar, till exempel i form av apparatskåp,ställverk och elfördelningar. Produkterna görs i långa seriervid fem specialiserade fabriker i Europa. Nya exportmarknaderbidrar till att volymen ökar.

Liksom flera andra svenska verkstadsindustrier är Eldon i höggrad ett internationellt företag. Över 80 procent avomsättningen finns utanför Sverige, men fördelningen påmarknader är olika för koncernens tre affärsområden.Biltillbehör säljs över större delen av världen med Tyskland,Japan och USA som de viktigaste marknaderna. Kapslingar har sinmarknad huvudsakligen i Europa, medan affärsområdet vagnar ärkoncentrerat till Skandinavien och Tyskland.

Marginalerna förbättras

Eldon 6 månmkr 1994 1995 1996 1997Omsättning 1664 1777 1662 994Förändring, % 18 7 -7 15Rörelseresultat 139 146 108 89Marginal, % 8,4 8,2 6,5 8,9Finansnetto -26 -21 -13 -12Vinst 113 125 95 77Vinst/aktie, kr 13 19 12Utdeln/aktie, kr 4,00 4,50 4,50Avk eget kap, % 18 23 13Solditet, % 36 43 46

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.