Esselte Aktieägare, var god dröj

Esselteledningen tycks pressade av sina tidigare löften omsnabba förändringar. Försäljningspriset för Nielsen & Bainbridgeblev lägre än aktiemarknaden väntat. Och aktieägarna får väntapå besked om hur reavinsten ska användas.

Precis i enlighet med planen om uppdelning och koncentration påkontorsprodukter är det ramtillverkaren Nielsen & Bainbridge somEsselte säljer först.

I juli aviserades att köparen är Jordan Company, ett privatägtamerikanskt investmentbolag. Försäljningen omfattar inte degrafiska produktområdena som stod för cirka 7 procent avaffärsområdet Nielsen & Bainbridges omsättning på 1,4 miljarder.Dagarna efter affären sjönk Esseltes aktiekurs. Orsaken var attpriset, knappt 1,3 miljarder, var lägre än de 2 miljarderaktiemarknaden hade väntat sig samtidigt som Esselte fortfarandekommer att äga 25 procent av ramtillverkaren.

Nielsen & Bainbridge är en av världsledarna när det gälleraluminiumramar och lönsamheten har de senaste åren legat kring30 procent på sysselsatt kapital och rörelsemarginalen kring 14procent.

SVÅRT ATT HITTA KÖPAREMen försäljningspriset och den kvarvarande ägarandelen tyder påatt det var svårare än väntat att på relativt kort tid hitta enköpare till Nielsen & Bainbridge, de goda resultaten till trots.Det framstår som om ledningen är pressad av sin egen tidsplan.För att undvika kritik för att inte följa planen är det möjligtatt den nöjt sig med ett lägre pris än vad som annars varitmöjligt.

Mats Lönnqvist, vVD i Esselte, förnekar att så är fallet. Enannan industriell köpare backade ur i sista stund vilketförsenade processen, men Lönnqvist säger sig vara nöjd med detslutliga priset.

STOR SKATTEBELASTNINGYtterligare en förklaring till börsens negativa reaktion är attskattebelastningen på affären blir mycket stor; 25 procent avförsäljningspriset. Det gör att av den bokföringsmässigareavinsten på 540 miljoner kronor blir det bara 220 miljonerkvar.

Nu svävar Esselteledningen dessutom på målet när det gäller hurdessa pengar ska komma aktieägarna till del. 100 miljoner kronorkommer att krävas för att göra de övriga två affärsområden,Office Products och Meto till egna bolag. Därefter ska ledningenavgöra hur kapitalstrukturen i respektive bolag ska se ut. Förstvid nästa ordinarie bolagsstämma, då det ska vara klart huretikettillverkaren Meto ska komma aktieägarna till del, fåraktieägarna även del av Nielsen & Bainbridgevinsten, ännu oklarti vilken form dock.

I början av augusti aviserades ett stort kliv i satsningen påaffärsområdet Office Products. För 2,6 miljarder kronor köperEsselte Tysklands största tillverkare av kontorsprodukter, Leitz,med en omsättning på 2,4 miljarder kronor. Esselte OfficeProducts blir därmed världens största tillverkare avkontorsprodukter med en omsättning på 12 miljarder kronor.

NYA MÅLSamtidigt presenterade VD Jan Kvarnström nya mål för koncernen.Den årliga försäljningstillväxten ska uppgå till minst 10procent inklusive förvärv och expansion till nya marknader.Rörelsemarginalen ska stiga från dagens fem procent till åtta år2001 samtidigt som avkastningen på sysselsatt kapital skaöverstiga 20 procent.

Det är tuffa mål. Det som ska bädda för att målen nås ärLeitzförvärvet. Leitz har i utgångsläget högre marginaler änOffice Products. Enligt Lönnqvist kan Esselte tack vareförvärvet växa snabbare och erhålla synergier i administration,marknad och försäljning.

BILDTEXT:

Esselte arkiverar reavinsten tillsvidare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF