Laddar

Euron steg på ECB-beskedet

Europaräntorna steg och euron stärktes på torsdagen efter att ECB lämnat såväl styrräntor som QE-program oförändrade och ECB-chefen levererat hökaktiga kommentarer.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 3 punkter upp till -0,09 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 4 punkter högre till 0,18 procent.

ECB upprepade att styrräntorna kommer att ligga på dagens låga nivåer, eller lägre, under en utdragen period och klart längre än programmet för tillgångsköp.

Programmet för tillgångsköp lämnades på 80 miljarder euro per månad och löper till mars 2017 eller längre vid behov, och i varje fall till dess att det syns en uthållig justering av inflationsbanan som är förenlig med ECB:s inflationsmål.

Det fanns vissa förväntningar på marknaden om att ECB skulle välja att förlänga sitt tillgångsköpsprogram, men så blev det alltså inte.

ECB-chefen Mario Draghi sade vid den efterföljande presskonferensen att ECB inte diskuterat någon förlängning av QE-programmet vid mötet och att det inte finns något behov av ytterligare stimulanser just nu. Men samtidigt har ECB gett i uppdrag åt kommittéer att utvärdera stimulansalternativ. Kommittéerna har “fullt mandat” att designa om programmet.

Han talade betydligt mindre om nedåtrisker än vanligt, även om ECB fortsatt anser att nedåtriskerna väger över.

Prognoserna justerades bara i liten utsträckning, BNP-prognoserna för 2017-2018 reviderades ned något liksom inflationen nästa år. Men inflationsprognosen för 2018 lämnades oförändrad på 1,6 procent, liksom kärninflationen på 1,5 procent.

“Folk som väntade sig ett duvaktigt ECB blev besvikna och det är därför räntorna stiger. Inte bara levererade han inte vare sig räntesänkning eller en förlängning av QE, han hade dessutom en möjlighet att ge vinkar om vad han kunde leverera, men han använde den inte”, sade Mohit Kumar, chef för räntestrategi på Credit Agricole, till Bloomberg News.

Nordea räknar fortsatt med att en förlängning av QE-programmet annonseras i december och depositräntan sänks med 10 punkter, enligt ett kundbrev.

För svensk del visade SCB-statistik att hushållens konsumtion i juli sjönk med 0,1 procent från i juni och steg med 2,4 procent från ett år tidigare. I juni var utfallet -0,2 respektive +3,0 procent.

Den grupp som bidrog mest till den totala utvecklingen i juli var transporter och detaljhandel med service av motorfordon. Beklädnadshandeln bidrog minst.

Swedbank gjorde bedömningen att det varma vädret i juli påverkade konsumtionen med svag detaljhandel och bättre utfall för tjänstekonsumtionen. Trenden med svag konsumtion bör tolkas försiktigt på grund av volatiliteten under sommarmånaderna, skriver banken i en kommentar.

Annan statistik visade att produktionen i hela näringslivet steg 0,6 procent i juli, från månaden före, och med 4,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Industriproduktionen steg 0,9 procent i årstakt i juli, tjänsteproduktionen steg 5,2 procent medan byggproduktionen steg 10,0 procent.

Noteras kan att i SCB-statistiken över industriproduktionen för juli, som publicerades i måndags, steg produktionen 4,2 procent i årstakt. Skillnaderna beror på inkluderingen av el-, gas- och värmeverk i utfallet som ingår i produktionen i hela näringslivet.

Priserna på småhus steg, enligt SCB, med 4 procent under perioden juni-augusti jämfört med närmast föregående tremånadersperiod. Jämfört med motsvarande tremånadersperiod föregående år var uppgången 11 procent.

Tyska DIW meddelade att de sänker sin BNP-prognos för Tyskland till 1,0 procent för nästa år, från tidigare 1,4 procent, och det är Brexit som ligger bakom. DIW-chefen ser en “hård Brexit” som det mest sannolika.

USA-räntorna steg också, med tvåårsräntan 2 punkter upp till 0,74 procent och tioåringen 4 punkter upp till 1,57 procent från svensk stängning på onsdagen.

Antalet nyanmälda arbetslösa minskade med 4.000 personer till 259.000 förra veckan och RDQ Economics tyckte att rapporten bekräftade att arbetsmarknaden är fortsatt stram och att företagen är ovilliga att säga upp personal.

På valutamarknaden stärktes euron som mest upp till 1:1327 mot dollarn men tappade senare och handlades vid svensk stängning kring 1:128 mot dollarn, upp från 1:126 på onsdagen, medan dollarn i sin tur hade stärkts till 101:71 mot yenen (101:45).

Kronan har blivit ett marginellt svagare till 9:50 mot euron och 1 öre starkare till 8:42 mot dollarn.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.