Fallande räntor i USA
Fedchefen Ben Bernanke talade på måndagskvällen om ekonomiska “motvindar”, från lägre bankutlåning och svag arbetsmarknad, som troligen kommer att hålla tillbaka återhämtningen i USA-ekonomin.
“Betydande ekonomiska utmaningar kvarstår. Kreditflödet fortsätter vara begränsat, den ekonomiska aktiviteten är svag och arbetslösheten är alldeles för hög. Framtida bakslag är möjliga”, sade han.
Fed-chefen gav inga indikationer på höjda styrräntor inom snar framtid, utan upprepade behovet av väldigt låga räntor en “lång tid framöver”, samtidigt som han reserverade för att oväntade förändringar i de ekonomiska förutsättningarna kan ändra inriktningen på penningpolitiken.
Fedchefen i Dallas, Richard Fisher, sade vidare att den amerikanska arbetslösheten kommer att “smärtsamt hög” en tid framöver, och han flaggade samtidigt för att den amerikanska BNP-tillväxten för tredje kvartalet troligen kommer att revideras ned från 3,5 procent i det första estimatet.
Så väl Fedchefen Ben Bernanke och vice Fedchefen Donald Kohn talade om tillgångspriser på måndagskvällen/natten till tisdagen, och de ser inte några uppenbara risker för några bubblor på USA-marknaderna.
“Det är inte uppenbart för mig i något fall att det finns några stora obalanser för närvarande i det finansiella systemet i USA”, sade Ben Bernanke.
“Priset på tillgångar på USA:s finansiella marknader verkar inte vara klart ur linje med utsikterna för ekonomin och affärsförutsättningarna liksom den låga nivån på den riskfria räntan”, sade Donald Kohn.
Varken Ben Bernanke eller Donald Kohn ville helt utesluta sannolikheten för att Fed kan använda räntan för att spräcka bubblor i tillgångspriser, men de båda Fedtopparna ser övervakning och reglering som första försvar mot en ohållbar utveckling på tillgångsmarknaderna.
Flera Fedledamöter kommer att hålla anföranden även på tisdagen, Janet Yellen talar i Hongkong klockan 11.30, Jeffrey Lacker talar i Virginia klockan 16.15 och Sandra Pianalto talar i Columbus klockan 18.30.
På tisdagens USA-agenda märks även PPI-statistik för oktober, klockan 14.30, finansdepartementets statistik över investeringsflöden, Tics-data, för september, klockan 15.00, industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i oktober, klockan 15.15 samt NAHB:s husmarknadsindex för november klockan 19.00.
Enligt Bloomberg News enkät väntas PPI ha stigit 0,5 procent i oktober jämfört med september, rensat för livsmedel och energi väntas PPI ha stigit 0,1 procent. Tics-data väntas visa ett inflöde på 30 miljarder dollar i september, marginellt högre än 28,6 miljarder i augusti. Industriproduktionen väntas ha stigit 0,4 procent i oktober jämfört med september och kapacitetsutnyttjandet väntas ha stigit till 70,8 procent i oktober från 70,5 procent månaden före. NAHB:s index väntas ha stigit till 19 i november från 18 i oktober.
USA-räntorna handlades med små förändringar i Asien på tisdagen efter de kraftiga räntenedgångarna på måndagskvällen. Japanska statspappersräntor sjönk samtidigt för sjätte dagen i rad på fortsatta spekulationer om att en förstärkt deflation kommer att förmå Bank of Japan att hålla styrräntan låg under en längre period.
Australiendollarn försvagades något på tisdagen efter att protokollet från Reserve Bank of Australias penningpolitiska möte den 3 november visat att takten i framtida räntehöjningar är en “öppen fråga”. RBA kommer att väga risken med för låga räntor mot möjligheten att ekonomin kyls av när regeringens stimulansåtgärder fasas ut.
I Peking avslutade USA:s president Barack Obama och Kinas president Hu Jintao en första mötesrunda på tisdagen, och de båda ledarna uttryckte sig positivt efter mötet.
Barack Obama sade att han välkomnar Kinas ansträngningar för att spela en större roll i den globala ekonomin, och att det råder enighet om att USA måste spara mer och att Kina ska stimulera den inhemska efterfrågan. Han sade också att Kinas steg mot en mer marknadsbaserad växelkurs kommer att hjälpa till att motverka de globala obalanserna.
På valutamarknaden stärktes pundet något mot euron på måndagskvällen efter kommentarer från Andrew Sentance, ledamot i Bank of Englands penningpolitiska kommitté, varnat för inflation om nödstimulanserna fortsätter för länge i ett läge när återhämtningen i den brittiska ekonomin har fått fäste.
“Vi är ännu i en mycket initial fas av en återkomst för tillväxten. Under de kommande månaderna tror jag att den penningpolitiska kommittén kommer att behöva utvärdera om tecknen på återhämtning är tillräckligt väletablerade, och om ekonomin därför inte behöver ytterligare stöd från nya penninginjektioner”, sade han.
Analytiker på 4Cast noterade att Andrew Sentance lät “mycket hökaktig”, vilket troligen kan tas som en indikation om att han motsatte sig utökningen av Bank of Englands program för tillgångsköp vid det penningpolitiska mötet den 4-5 november, besked väntas i protokollet som publiceras på onsdag.
På en fråga om pundets växelkurssvarade Andrew Sentance att det är marknaden, inte bank of England, som sätter kursen, men han tillade att en konkurrenskraftig växelkurs för pundet kan stödja återhämtningen för den brittiska ekonomin.
4Cast-analytikerna konstaterade att Andrew Sentance, trots en i övrigt hökaktig hållning, inte uttalade något stöd för ett starkare pund, men kommentaren kunde inte vända den förstärkning i pundet som följde på hans initiala kommentarer om återhämtning och inflationsrisk.
I övrigt på valutamarknaden har euron försvagats något även mot dollarn och japanska yen under natten till tisdagen, men rörelserna har varit måttliga. Kronan handlas nära oförändrade nivåer jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på måndagen.
På tisdagens Europaagenda märks KPI-statistik för oktober från Storbritannien, klockan 10.30, som väntas visa en uppgång med 0,1 procent jämfört med september och med 1,4 procent jämfört med oktober 2008. Eurostat publicerar vidare utrikeshandelsdata för euroområdet i september klockan 11.00. Klockan 18.00 ska vidare ECB-chefen Jean-Claude Trichet tala vid ett bankevent i Frankfurt.
För svensk del riktas intresse mot SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik för det tredje kvartalet, klockan 9.30. Redan klockan 9.00 publicerar Nordeas ekonomer sin “Baltic Rim Outlook”.
tisdag kl 6.25 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 6:8078 (6:7933) EUR/USD 1:4962 (1:4988)
EUR/SEK 10:1859 (10:1816) USD/JPY 89:10 (89:38)
Jp obl 2 0,25 (0,25) Jp obl 10 1,31 (1,34)
Ty obl 2 1,18 (1,18) Ty obl 10 3,32 (3,33)
US obl 2 0,77 (0,82) US obl 10 3,34 (3,40)
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.