Falska påståenden i Aftonbladet-artikel enligt Beowulfs VD

Prospekteringsbolaget Beowulf Mining handlades som mest ner 35% i morgonens handel men har sedan dess studsat tillbaka för att i skrivande stund handlas ner 8%.
Falska påståenden i Aftonbladet-artikel enligt Beowulfs VD - Travel Trip U.S. Virgin Islands
Brittiska Jungfruöarna. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/TT

Anledningen till fallet är att Aftonbladet publicerat en artikel där det bland annat skrivs att bolaget inte har finansiering på plats och att de har pengar placerade i skatteparadis.

Tidningen skriver att Beowulf Mining har över fyra år skickat 20 miljoner kronor till ett dotterbolag i Kosovo som kopplas till ett brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna, trots att bolaget saknar finansiering inför ett stundande beslut om en järnmalmsgruva.

Inom kort ska regeringen alltså besluta om bolagets ansökan om en järnmalmsgruva i Kallak utanför Jokkmokk, vilken bolaget menar kommer ge en miljard skattekronor och 500 jobb till Jokkmokk.

Men Aftonbladet menar att bolaget i dagsläget saknar möjlighet att finansiera utbyggnaden av en gruva och att de inte heller lämnat in några planer till regeringen på hur finansieringen ska gå till. Den finansiering bolaget har garanterat är en så kallad kapitaltäckningsgaranti, som förenklat innebär att bolaget lovar att skjuta till pengar om Jokkmokk Iron Mines skulle hamna i akut brist på kapital.

I ett pressmeddelande anslår Beowulf att artikeln innehar missvisande fakta och att den visar en felaktig bild vilket skadat företagets anseende.

Angående finansieringsfrågan kommenterar VD Kurt Budge: ”Det är klart att när en godkännandeprocess har pågått så länge, blir det utmanande att ordna finansiering innan koncessionen beviljas. Det borde inte förvåna någon.”

Vidare har bolaget skrivit till journalisten att det delägda bolaget Vardar i de Brittiska Jungfruöarna, BVI, inte fyller något syfte och att det avvecklas.

”/…/ sedan Beowulf övertog majoritetsägandet av Vardar, vilket tillkännagavs den 1 mars 2022, har processen för företagsomstrukturering och borttagning av BVI-företaget redan påbörjats”, skriver Beowulf-chefen.

Konversationen med journalisten går att läsa i bolagets pressrelease.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.