Ferring: Börsnoteringen sprack

Ännu en läkemedelsfusion har misslyckats. Det blir inget mellannordirländska Galen och Malmöföretaget Ferring.

Lite i skymundan har ytterligare en sammanslagning iläkemedelsbranschen avblåsts. Det gäller fusionen mellan Galenoch Ferring, två medelstora bolag som aviserade ett samgåendeden 23 juni. Tre och en halv månad senare sprack det som hadekunnat bli ett bolag med ett börsvärde på 15-20 miljarder kr.

Sverigekoppling

Ferring har stark koppling till Sverige. Företaget startades iMalmö och fortfarande finns en betydande del av verksamheten istaden, bland annat två fabriker (en övertagen härom året frånPharmacia & Upjohn) och centrala delar av forskningen. Med sinadrygt 500 anställda i Malmö är Ferring Sveriges tredjeläkemedelsbolag i storlek efter Astra och Pharmacia & Upjohn.Galen är ett familjeföretag med 700 anställda från Nordirlandsom med stor framgång introducerades på Londonbörsen förrasommaren. Ferring är också ett familjeföretag med totalt 1.700anställda och juridisk hemvist i Holland. Någon börsnotering harfram till i år aldrig varit aktuell.Tanken var att Galen skulle köpa det större Ferring och betalamed egna aktier, vilket hade inneburit att Ferring indirektblivit noterat. Men de två ägarfamiljerna hade fått 90 procentav bolaget. För att få finnas kvar på Londonbörsen var detnödvändigt att sprida aktierna via en utförsäljning till nyaägare, eventuellt i kombination med en nyemission, så att minst25 procent låg utanför den ursprungliga ägarkretsen. Det varvillkoren för denna utförsäljning som bedömdes så ofördelaktigaatt affären inte slutfördes. Kursen på Londonbörsensläkemedelsaktier har fallit sedan i somras, särskilt för mindrebolag.En annan komplikation var att Ferring inte kunde prestera ettrapporteringssystem, som motsvarade kraven på ett börsnoteratbolag, förrän tidigast i början av 1999. Det ansågs vara en förlång tid. Handeln med Galenaktien stoppades när fusionenoffentliggjordes vilket har kritiserats. När handeln återupptogsefter det långa uppehållet gick kursen ned nästan 25 procent,men har därefter återhämtat en del. Galen, som i år väntas tjänaca 200 miljoner kr, har för närvarande ett börsvärde på drygt 6miljarder kr.

Hormonläkemedel

Galen och Ferring har ungefär samma inriktning, hormonläkemedel,och kompletterar varann. En fusion hade givit Ferring en bättrebas i Storbritannien och Galen hade fått tillgång till Ferringsinternationella marknadskanaler.De finansiella uppgifterna om Ferring är knapphändiga. Viamyndigheter i Holland har Affärsvärlden fått fram att bolaget1996 (senast tillgängliga uppgifter) hade en omsättning på 1,9miljarder kr. Försäljningen lär ha ökat 20-25 procent per årunder senare tid, vilket innebär att omsättningen i år hamnarkring 3 miljarder kr. Vinstmarginalen är sannolikt något lägreän branschsnittet eftersom FoU-kostnaderna är höga och patentetpå huvudprodukten har gått ut. Om vi antar att marginalen är15-20 procent skulle Ferring i år tjäna omkring 500 miljoner kr.Med de p/e-tal som betalas för europeiska läkemedelsbolag ärFerring värt 10-12 miljarder kr. Därmed är grundarfamiljenPaulsen en av Sveriges rikaste.Basen i Ferring har varit forskningen kring kroppsegnapeptidhormoner. Största produkten är Minirin, mot sängvätningoch kraftig törst hos diabetiker. Vidare finns medel mottarmsjukdomen ulcerös colit (Pentasa), prostatacancer(Decapeptyl) och ofruktsamhet (Menogon) .

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.