Finansinspektionen inleder sanktionsprövning mot SEB

Finansinspektionen har beslutat att gå vidare till en sanktionsprövning i undersökningen SEB:s styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i bankens dotterbolag i de baltiska länderna, enligt ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.
Finansinspektionen inleder sanktionsprövning mot SEB - seb-torgeby-700_binary_6978664.jpg

FI planerar att kommunicera utfallet av sanktionsprövningen som gäller SEB i april 2020, skriver myndigheten.

Beslutet att inleda en sanktionsprövning är ett steg i FI:s undersökningsprocess och innebär att FI anser att det finns tillräckliga skäl att pröva om de brister och svagheter som har observerats i utredningsarbetet bör leda till en sanktion eller om undersökningen ska avslutas på något annat sätt.

“Banken har inte tagit del av Finansinspektionens preliminära bedömningar som föranlett prövningen. SEB arbetar i full transparens med Finansinspektionen”, skriver banken i en kommentar till Finansinspektionens beslut om sanktionsprövning.

Sanktionsprövningen kan leda till böter om maximalt motsvarande 10 procent av omsättningen – för SEB:s räkning innebärande böter på upp till cirka 4,5 miljarder kronor, skriver Svenska Dagbladet.

“FI:s arbete med att analysera sakförhållanden och juridiska frågor fortsätter fram till nästa steg i sanktionsprocessen. Då kommer FI att skicka en skrivelse till banken som bland annat beskriver de iakttagelser FI gjort och redogör för de rättsliga omständigheter som FI anser ger anledning till att överväga ett ingripande och begära att banken yttrar sig om detta”, skriver FI.

Expert ifrågasätter SEB:s försvar om penningtvättSEB ger krystade och otillräckliga svar om penningtvätt, anser Graham Barrow, ledande expert. Försvaret verkar vara att man inte är lika dålig som Danske Bank. “Det är som ett barn som är styggt och skyller på att storebror är ännu styggare”, säger han. 

FI:s undersökning av SEB:s styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i dotterbolagen i Baltikum genomförs likt i fallet Swedbank i samarbete med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen. Samarbetet innebär att tillsynsmyndigheterna samordnar aktiviteter samt delar information och bedömningar.

I motsvarande undersökning av Swedbank planerar FI att meddela utfallet av sanktionsprövningen i mars 2020.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF