Finsk sisu bra för Avesta Polarit

Det går överraskande bra för stålbranschen. Det gynnar nystartade Avesta Polarit.

Stålbolagens värld förändras snabbt. Det gör det mycket svårt att gissa hur resultatet utvecklas. Sådana gissningar slår regelmässigt fel eftersom en stor mängd faktorer inte går att påverka av företagen. Priserna på malm, energi och stål, liksom valutakurserna varierar kraftigt från år till år.

En av de viktigaste indikatorerna är i stället prisförändringarna på det färdiga stålet. Och efter ungefär ett år av stadigt sjunkande stålpriser ser botten nu ut att vara nådd. Priserna sjunker inte längre. Från Spanien och Italien, länder som traditionellt ligger före i stålkonjunkturen, rapporteras prishöjningar på handelsstål (stål som rostar) på i storleksordningen 2-3 procent.

»Det har varit köparnas marknad och det kanske förblir så fram till hösten. Men allting tyder på att det sedan vänder uppåt. Vi tror att SSAB kommer att avisera prishöjningar för tredje kvartalet«, säger Per Lindblad, VD vid brittisk-nederländska Corus Sverigebolag.

Optimism

Liknande tongångar hörs från Avesta Polarit, som är världens näst största tillverkare av rostfritt stål. Bolagets kvartalsvinst på cirka 290 miljoner kronor var i och för sig ungefär i linje med förväntningarna. Men det som överraskade positivt, och som har drivit kursen till en ny toppnotering var framtidsutsikterna som tecknades i ljusa färger.

»Om ingen katastrof inträffar så ökar resultatet för Avesta under andra kvartalet«, hette det från Stuart Pettifor, vice VD i bolaget. Enligt honom är det framför allt i USA, nio procent av försäljningen, som avmattningen märks. I Europa har tvärtom stållagrena minskat, vilket nu betyder att det blir fart på affärerna igen.

Priserna stiger

Baspriserna på rostfria band på rullar har fallit med en tredjedel på ett halvår och nådde i februari-mars de lägsta nivåerna sedan efterdyningarna av Asienkrisen 1998. De har nu vänt upp igen. Följer prisutvecklingen det normala mönstret så väntar ett år, kanske längre tid, av gradvis stigande priser.

Flera faktorer talar för bolaget:* Avesta Polarit har sparat kraftfullt under de senaste åren. Bolaget är lönsamt på nuvarande stålprisnivåer och kan snabbt öka intjäningen om priserna stiger.* Bolaget verkar på en marknad med relativt snabb tillväxt. Försäljningen av rostfria produkter ökar trendmässigt med cirka fem procent om året.* Avesta Polarit har storleksfördelar och marknadsmakt att sätta bakom i förhandlingarna med kunderna. Sammanslagningen av försäljningskontoren runt om i världen tycks till exempel gå fortare än väntat och är klar om någon månad.* Bolaget har sjösatt ett besparings- och intäktsökningsprogram som ska förbättra vinsten med 900 miljoner kronor årligen, vilket motsvarar 2,50 kronor per aktie.

Argumenten mot bolaget är av annan karaktär. Viktigast är det faktum att bolaget saknar gemensam historik och är resultatet av en sammansmältning av finsk och svensk företagskultur. Från bolagsledningen heter det att fusionen löper planenligt, eller till och med bättre än väntat. Men inte minst de finländska anställda undrar vad gamla Avesta Sheffield kan bidra med till det högeffektiva Outokumpu Steel.

Ett annat och mer reellt problem är att ägandet är fastlåst. Småaktieägare finns nästan enbart i Sverige samtidigt som de två största ägarna, statliga Outokumpu och Corus, har 78 procent av aktierna. Det gör att många fonder, som har placeringsregler att ta hänsyn till, kan ha svårt att investera. Ett undantag är norska Odin Fonder, som under det senaste halvåret seglat upp som fjärde största ägare i Avesta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF