Folksam-Länsförsäkringar: Fusionen som inte blev

Länsförsäkringar sonderade i fjol en fusion medFolksam.Sannolikt föll den på att nedskärningarna skulle blivitför stora för ägarna.

Det finns en liten doft av 1950-tal kvar i Folksams huvudkontorvid Skanstull i Stockholm. Kapitalförvaltarna ochinformationsdirektören är inte betrodda att själva ringautomlands. Deras telefoner är spärrade.

Men annars finns det inte mycket folkrörelsekänsla kvar iFolksam, som idag är det mest livskraftiga av de traditionellasakförsäkringsbolagen. (Skandia tjänar mycket mer pengar, mendet beror på den internationella sparrörelsen AFS). Därför ärFolksam en attraktiv partner när den svenskaförsäkringsmarknaden ändrar skepnad. Enligt uppgift tillAffärsvärlden sonderade bolaget och Länsförsäkringar någon formav samgående i fjol.

Vi har fört begränsade överläggningar, säger Folksams VD ToreAndersson till Affärsvärlden. Han vill inte gå närmare in på vaddessa inneburit, men tillägger: Vi har visserligen olikastrukturer, men också mycket gemensamt med Länsförsäkringar.

PASSAR IHOPIdeologiskt passar företagen bra ihop. Länsförsäkringar har sinarötter bland lantbrukarna medan Folksam har nära band medfackföreningsrörelsen. Båda företagen har avvisat planer påbörsnotering. Detta var en av anledningarna till att den förreVD:n Håkan Tidlund lämnade Folksam 1997.

Folksam har goda framtidsutsikter. Visserligen var 1997 ettdåligt år för Folksam Sak, som gjorde en förlust i rörelsen på598 miljoner kronor jämfört med en vinst på en miljard 1996.Huvudorsaken var att bolaget drabbades mer än konkurrenterna avstormskador under sommaren.

I normala fall är dock bolaget en pålitlig vinstmaskin.Förklaringen är dess nära band till facket. De kollektivahemförsäkringarna är synnerligen lönsamma.

Distributionskostnaderna är mycket små eftersom produkterna oftasäljs tillsammans med fackmedlemskapet, en affärsmetod somifrågasätts.

En av konkurrenterna (Wasa) uppskattar att extrakostnaden förmedlemmarna i ett av de anslutna förbunden, Kommunal, blir 120miljoner kronor per år. Folksamledningen håller naturligt noginte med om det resonemanget och pekar istället på att dessprodukter allt mer är den enda möjligheten för lågavlönade iutsatta bostadsområden att få försäkringsskydd till rimligkostnad.

PENSIONSCHANSERDet må vara hur det vill med den saken. Klart är dock attföretaget har goda chanser att ta vara på uppsvinget på densvenska pensionsmarknaden. Folksam sitter i skärningspunktenmellan stora medlemskollektiv, som är ovana vid långsiktigtsparande, och kapitalmarknaden.

Dessutom har företaget lyckats bra med att sätta sinaindividpensionsprodukter – framför allt fonder – på marknaden.Folksam Fonder har varit pionjär när det gäller låga avgifteroch tydlig redovisning av kostnaderna.

En konstellation Folksam-Länsförsäkringar skulle varaönskekombinationen inom svensk sakförsäkring. Bolagen skullekunna få god slagkraft inom fondsparandet, där Folksam har ettbra varumärke medan Länsförsäkringar har en stor obearbetadkundbas. Det skulle också kunna bli stora möjligheter attrationalisera inom kapitalförvaltning och fondförsäljning. Änviktigare är sparpotentialen inom kundservice och skadereglering.De båda bolagen har totalt 180 kontor runtom i landet, de flestaöverflödiga om man gör en strikt kostnads/intäktsanalys.

BLODBADSannolikt var det denna stora potential, som gjorde att affärenfick avblåsas. Nedskärningarna skulle sannolikt omfatta 1000–2000 personer jämfört med de 500 som nu får gå till följd avaffären med Wasa. Ett sådant blodbad skulle vara alltför svårtatt realisera för de båda bolagens ledningar, ägare och personal.Det finns också andra förklaringar till varför den tilltänktaaffären föll igenom. En sådan kan ha varit Länsförsäkringarstillknycklade struktur, med självständiga länsbolag sombestämmer.En annan är konkurrensaspekten. Kanske skullekonkurrensverket haft svårt att säga ja till en konstellationdär ett bolag kontrollerade hela 39 procent avsakförsäkringsmarknaden, som Folksam-Länsförsäkringar skulle hagjort.

BILDTEXT: Länsförsäkringars VD Tommy Persson övervägde – enligtuppgift till Affärsvärlden – en fusion med Folksam i fiol.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.