Förlust för Zenit i mars

Brummer & Partners tidigare så framgångsrika hedgefond Zenit förlorade 11 procent av förmögenheten under mars. En felbedömning av IT- och internetaktier i USA är huvudförklaringen.

Förra årets bästa svenska hedgefond, Brummer & Partners Zenit (som steg 112 procent under 1998, före avgifter), har fallit elva procent under mars och därmed tappat fem procent av fondförmögenheten under första kvartalet 1999. Det gör Zenit till den sämsta svenska hedgefonden hittills i år.

Huvudförklaringen till det dåliga resultatet är enligt kvartalsrapporten att Zenit under mars haft korta positioner i amerikanska IT- och internetbolag, vars aktiekurser istället steg kraftigt under månaden. Korta positioner innebär att fonden valt att blanka aktier, alltså att betala en avgift för att låna aktier av andra investerare, sälja dem och placera pengarna på bankkonto med förhoppningen att aktiekurserna ska falla. I så fall kan Zenit köpa tillbaka aktierna billigare, återlämna dem till ägarna, men behålla både bankränta och den omvända kursvinsten.

Tror inte på aktier

Även vid kvartalets slut har Zenit en kort position totalt sett (se tabell i den tryckta tidningen, nummer 15/1999 sidan 16), vilket betyder att förvaltarna räknar med att de flesta aktiekurser kommer att falla. Patrik Brummer och hans medarbetare anser uppenbarligen att aktiekurserna, särskilt i USA, i många fall är alldeles för höga. Som tabellen visar fortsätter blankningen av IT- och internetaktier och dessutom fanns det vid kvartalsskiftet en kort position i indexterminer motsvarande en tredjedel av förvaltat kapital.

De enda två tydligt positiva positionerna i Zenits portfölj är övervikt i branscherna Bank & Försäkring samt Fastigheter. Det är trygga innehav, med hög direktavkastning och låg konjunkturkänslighet.

Ser man geografiskt är Zenit fortfarande positiv till Sverige, med en lång exponering på netto 39 procent. Däremot är exponeringen i USA kort 49 procent, vilket tydligt visar att förvaltarna starkt tror på fallande aktiekurser. De senaste två månaderna har detta varit fel, men ännu är förstås inte sista ordet sagt (se även ”Hedgefonder drabbas lätt av övermod”).

Övriga hedgefonder har klarat sig betydligt bättre. Både Banco och Catella har givit en avkastning på plus 10 procent första kvartalet (se tabell i den tryckta tidningen, nummer 15/1999 sidan 16). Det gör att de fondföretag som precis ligger i startgroparna med egna hedgefonder, bland annat Trevise och SEB, har positiva exempel att peka på.

Men visst har skrämskotten kommit i tät följd. Först var det Danielssons Vector som förlorade hälften av pengarna våren 1998 och lades ned i höstas. Sedan var det Intrinsics Strategifond som förlorade 70 procent av pengarna under sista kvartalet förra året. Och nu kom alltså den första månaden då den tidigare vinnaren Zenit tappade mer än 10 procent.

Å andra sidan bör man skilja på hedgefond och hedgefond. Så kallade marknadsneutrala fonder, som Nektar och Trevises fond, tar mycket lägre risker.

SEB har dessutom drabbats av en motgång. När de presenterade sin hedgefond i februari var Patrik Tiger-schiöld utsedd till förvaltare. Men i fredags kom beskedet att han istället tackat ja till jobbet som VD för Skandigen. Därmed kan SEB inte lansera sin hedgefond förrän de hittat en trovärdig ersättare.

Övriga artiklar om hedgefonder

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.