Förvärv ska dubbla ÅF:s omsättning

Teknikkonsulten ÅF siktar på att fördubbla omsättningen till år 2020 då den ska vara 2 miljarder euro motsvarande 18,5 miljarder kronor, enligt de finansiella målen som lanserades i våras.

För att nå dit kommer det att krävas förvärv, men hittills i år har koncernen bara köpt åtta mindre bolag med en sammanlagd omsättning på 228 miljoner kronor. Från det ska försäljningen av ryska Lonas dras av med cirka 100 miljoner.

Även under den förra femårsperioden, då målet var att till 2015 öka omsättningen till 1 miljard euro, var det inledningsvis lugnt på förvärvsfronten. Sedan slog bolaget till med förvärvet av Epsilon i slutet av 2012 som i ett bräde tillförde 2 miljarder kronor i omsättning. En liknade strategi med större förvärv kan bli utfallet även denna gång.

”Vi dissekerar cirka 25 företag i nuläget. Det är väldigt få av dem som blir något, men jag känner ingen oro. Förvärv kommer då och då och de tenderar i bland att komma tillsammans när jag tittar historiskt. Vi är generellt intresserade av större förvärv. Där finns mer synergier att utvinna och de är inte besvärligare att integrera än mindre förvärv”, säger Jonas Wiström.

ÅF vill gärna göra förvärv i Sverige eftersom den nordiska marknaden, med Sverige och Norge i spetsen, är fortsatt stark. Koncernen tittar inte så mycket på vem som står som ägare till förvärvsobjekten, det viktiga är att det finns synergier. Det innebär att såväl noterade som onoterade bolag skannas.

”Noterade bolag är svårare och omständligare att integrera men där finns också större synergier att utvinna”, säger Jonas Wiström.

ÅF tittar på förvärv inom alla divisioner. Inom infrastruktur är koncernen tvåa i Sverige. Inom industri och teknologi är företaget etta i Sverige.

”Infrastruktur är den division som växer snabbast inom ÅF och det är också den marknad som växer snabbast i Sverige”, säger Jonas Wiström.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.