Industrivärdens VD: Det är inte uteslutet att det försvinner något innehav

Industrivärdens substansvärde har rusat 25% det senaste året. Nu är investmentbolagets VD Helena Stjernholm öppen för både nya innehav och att sälja befintliga: "Det är inte uteslutet att det tillkommer något nytt eller att det försvinner något. Men huvudfokus ligger på att utveckla de bolag vi har", säger hon till Affärsvärlden.
Helena Stjernholm, VD Industrivärden
Helena Stjernholm, VD Industrivärden

Ett vanligt år ökar Industrivärdens substansvärde med 9% sett över en tioårsperiod och 6% sett över en femårsperiod.

Under de senaste 12 månaderna har substansvärdet i investmentbolaget skjutit i höjden och ökat med 25% (från 107 miljarder den 30 september 2022 till 134 miljarder vi samma tidpunkt i år).

“Ja, om man tittar på de första nio månaderna 2023 så har Industrivärdenaktien presterat väl med en totalavkastning om 17 procent. Det är tydligt innehavet i Volvo som i kronor är den som bidragit mest till ökningen av substansvärdet. Aktien har presterat bra i procent också eftersom innehavet är så stor andel av vår portfölj”, säger Helena Stjernholm till Affärsvärlden.

Ni köpte på er mest i Sandvik det gångna kvartalet. Vad beror det på?

“Det ligger i linje med vår strategi att öka kapitalandelarna i våra befintliga innehavsbolag. Vi försöker sprida det över tiden, vilket medför att det varierar vilket bolag vi investerar i. Det finns också perioder under året när vi inte kan investera i vissa bolag av olika anledningar. Vi har hittills under året ökat upp i Sandvik med det största beloppet, men även i Volvo, Handelsbanken och SCA.”

Helena Stjernholm, VD för investmentbolaget Industrivärden, pratar med Afv om omsättningen i styrelserna och hur luckorna ska fyllas. “Valberedningarna i SCA och Essity jobbar för fullt”, säger Stjernholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Rotation i styrelserummen

Pär Boman, som är styrelseordförande i Essity och SCA, har blivit föreslagen till ny styrelseordförande i Volvo. I samband med årsstämman i mars 2024 kommer han i sådana fall att väljas in. Boman har i samband med detta aviserat att han kommer lämna ordförandeskapet i de två förstnämnda bolagen, som också är två av Industrivärdens portföljbolag. Det skapar en del rotation i styrelserummen.

Finns det några bra kandidater för att fylla luckorna?

“Valberedningarna i SCA och Essity jobbar nu på för fullt för att kunna föreslå nya ordförandekandidater till årsstämmorna 2024”.

Det blir en del omsättning i styrelserna, hur ser du på det?

“Det är naturligt. Pär är föreslagen till ordförandeposten i Volvo och har avsagt sig till två styrelseuppdrag. Det är naturligt att det över tid blir sådana här förändringar. Det ser jag inte som något konstigt.”

Nya bolag kan tillkomma – och gamla försvinna

Ni har mindre poster i Systemair, Bravida och Afry. Vad ser ni i de bolagen?

“Vi har en mycket begränsad aktiehandelsverksamhet som investeringsteamet här på Industrivärden har hand om. Syftet med den är att vi tror att det är bra att ligga nära aktiemarknaden. Jag har inga specifika kommentarer till aktieinnehaven.”

Finns det något skäl till att posterna är så små?

“Det är en ytterst begränsad del av vår verksamhet. Huvudfokus ligger på att utveckla de åtta innehavsbolag vi har i portföljen”.

Ni har haft som policy att bara satsa på portföljbolagen. Är det något ni kommer fortsätta med eller blir det några nya innehav framöver?

“Det är vår strategi att fokusera på att utveckla och skapa värde i de innehavsbolag vi har i portföljen. Det är en strategi vi är nöjda med och vi har ett antal kvalitetsbolag i portföljen idag. Men det är klart att det inte är uteslutet över tid att det tillkommer något nytt eller att det försvinner något. Men huvudfokus ligger på att utveckla de bolag vi har.”

Är det någon sektor eller enskilda bolag som du kikar extra på?

“Nej, det är det inte.”

Ni har köpt en hel del aktier i era portföljbolag. Skulle ni inte kunna återköpa era egna aktier i stället och få innehaven till rabatt?

“Det är upp till varje styrelse att titta på den typen av frågor. Rent generellt kan jag säga att vi tycker det är viktigt att öka ägarandelarna i de innehavsbolag vi har. Vi är huvudägare i bolagen, med något undantag och tycker att det är till vår fördel att fortsätta öka andelarna i bolag som vi bedömer har en god värdepotential och öka utväxlingen på det aktiva ägandet.”

Industrivärdens aktie handlas i skrivande stund till en rabatt om 7,6%, enligt Ibindex.

Vilket av era nuvarande innehav tycker du är mest attraktivt värderat just nu?

“Det vill jag inte uttala mig om. Vi investerar som sagt kontinuerligt i våra innehavsbolag med långsiktig värdepotential”, säger Helena Stjernholm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.