GLOBALSTRATEGERNAS RÅD: Satsa på Europa
Strategerna på de stora internationella investmentbankerna troratt börsen under den närmaste tiden helt och hållet kommer attstyras av utvecklingen i Asien. Till slut blir Asienkrisen ändåpositiv för börserna i Europa.
Barton Biggs är chefsstrateg på Morgan Stanley i New York. Hantror att världsekonomin just nu befinner i gränslandet mellanvad som kan bli himmel eller helvete för placerare, och han seringet alternativ där emellan. Antingen utvecklas världsekonomintill rena himmelriket där alla ekonomiska överhettningstendenserhindras av lägre efterfrågan och tuffare konkurrens från Asien.Eller också drabbas börserna av helvetesbilden. I den härjardeflationen, och fortsatt valutaoro i Asien kommer att sänkabörsföretagens vinster i USA och Europa.
Himmel eller helvete?
Biggs gissar att sannolikheten för dessa två scenarier ärungefär lika stora. Om placerarna får uppleva himmelriket trorhan på en internationell börsuppgång på 10-15 procent, medanhelvetesbilden kommer att leda till ett ras på cirka 20 procent.Mer specifikt varnar vi för att investera i två börssektorer:bilindustrin och konsumentelektronik, berättar Ben Funnell iMorgan Stanleys europeiska strategigrupp. Det främsta hotetkommer från de konkurrensfördelar som Japan får i och med enförsvagad yen. Det faktum att bara drygt 10 procent av deeuropeiska företagens vinsttillväxt kommer från Asien, exklusiveJapan, gör att vi är ganska optimistiska om Europabörsernasutveckling, avslutar Funnell.
EUROPA KLARAR SIG BÄTTREPå Goldman Sachs i New York konstaterar strategerna JeffreyWeingarten och Neil Williams att förväntningarna på företagensvinster visserligen är lägre idag än för ett knappt år sedan,men att det främst gäller för de amerikanska och brittiskabörserna. Övriga europeiska börsföretag väntas i allmänhet klarasig bättre. Dessutom tror Goldman Sachs att vinsterna återhämtarsig under 1999, delvis på grund av en högre efterfrågan i Europa.Weingarten och Williams konstaterar också att avkastningskravetför aktier, och därmed börserna, borde sjunka i världen. Detberor på att inflationsförväntningarna har minskat ordentligtunder det senaste året. Ett lägre avkastningskrav talar i sintur för att den uppvärdering som har skett hittills i år avbörserna är rimlig och helt i sin ordning. Men eftersom läget ibåde Japan och resten av Asien kommer att fortsätta vara osäkert,tror Goldman Sachs-strategerna inte på någon fortsatt kraftigbörsuppgång, åtminstone inte i USA.
Däremot kan Asienkrisen faktiskt ge positiva effekter påEuropabörserna. Krisen ger lägre räntor och sänkerinflationsförväntningarna ytterligare, säger Neil Williams.Goldman Sachs rekommenderar därför sina kunder att fortsätta ägaaktier, men att kortsiktigt undvika extremt cykliska industrier,som råvaru- och skogsaktier.
Matthew Norris på investmentbanken Credit Swiss First Boston(CSFB) tror också att den asiatiska deflationen kommer att hållanere räntenivån i Europa, och därmed avkastningskravet. Han troräven på stigande börsvinster framöver, framför allt i de företagsom drivs av den allt starkare europeiska efterfrågan. CSFBrekommenderar därför sina kunder att köpa aktier inomdetaljhandel, tjänstesektorn och konsumentvarusektorn, men attundvika aktier i råvaru- och exportbranscher.
BILDTEXT:
Asienkrisen kan faktiskt ge positiva effekter på Europabörserna.Krisen ger lägre räntor och sänker inflationsförväntningarnaytterligare, säger Neil Williams, strateg på Goldman Sachs.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.