GUINESS & GRAND MET: Stark blandning

Fusionen mellan två av Storbritanniens stora spritföretagskapar en verklig konsumentvarujätte. Nu står säkert flerasidoverksamheter på säljlistan.

Guinness och Grand Met går samman i den största företagsaffärsom Storbritanni-en sett någonsin, uppemot 150 mdr kr. GMGBrands som det nya bolaget skall heta betyder att ettan ochfyran på spritmarknaden går samman till en obestridlig ledarevilket torde få kanadensiska Seagram och brittiska Allied Dumecqatt fundera. Rimligen borde också konkurrensmyndigheter ta sigen funderare. En följd av affären torde bli att företag somBurger King, Pet och annat som ligger långt från alkohol sättsupp på säljlistan.

Guinness, Allied Dumecq och Grand Met är alltså tre ledandesprit och bryggeriföretag från samma land. Som ofta är falletkommer företag i lokala klungor. Förklaringen i just det härfallet är sannolikt de långa traditionerna för konsumentvaroroch dyr sprit i Storbritannien i kombination med tidigutveckling av avancerad konsumentmarknadsföring. De brittiskaföretagen har med hjälp av Londonbörsen kunnat köpa upp den enautländska konkurrenten efter den andra.

Guinness är störst och egentligen irländskt från början. Menägarfamiljen flyttade till London i slutet av förra seklet ochintroducerade sitt gamla bryggeri på börsen. Det brända mörkaoch vilda irländska ölet ( stout) är numera världens mestspridda sålt i 50 länder, i inte så få som potensmedel. Totalthar hela koncernen 45 procent av försäljningen utanför Europa.En annan känd Guinnessprodukt är rekordboken.

Det var övertaget av Distillers Company som inledde den modernaeran och börsrusningen på 1980-talet som ledde till den storaskandalen med chefen Ernest Saunders och hansaktiemanipulationer.

Näste chef trasslade in företaget i ett korsägande med franskalyxkoncernen LVMH kontrollerad av finansmannen Bernard Arnault.Arnault som fortfarande äger 14 procent i Guinness var emot dennaaffär, vilket talar för att han försöker lösa tillbaka de 34procent av LVMH:s dotterbolag Moat Henessy som Guinness äger inågon form av bytes-affär.

På Guinness sprithylla står förutom de nämnda franska godsakernawhiskyflaskorna Johnnie Walker, Bells och Dewars. Där finnsockså gin av märkena Gordons och Taqueray och en del ölsorter.Förre Eurocchefen svensken Finn Johnsson har fått detansvarsfulla jobbet att leda dotterbolaget United Distillers,världens största whiskytillver-kare.

Grand Met var tidigare en ganska snårig grupp som hade allt frånhotell till alkohol och hundmat. Under förrre chefen LordCheppard renodlades det en del

Spritdivisionen heter IDV och äger vodkaettan Smirnoff, skotskawhiskytvåan J&B Rare samt likörettan Baileys. Inget annat bolaghar så många märken bland de hundra främsta. Det var för övrigtGrand Mets USA-bolag som lanserade svenska Absolut Vodka.Sverigekoppling även här alltså fast numera är det Seagram somsköter Absolut.

Den andra delen av Grand Met är livsmedel litet av varje frånhamburgerkedjan Burger King till lyxglassen Häagen-Dazs. GrandMet är numera kraftigt USA-fokuserat med närmare 60 procent avförsäljningen där.

Ett förvärv av djurmatgruppen Pet förstärker detta. Inte kommerväl detta att få vara kvar i världens dominerande spritföretag?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.